Elkezdődött az előválasztás ajánlásgyűjtése Dél-Somogyban is

Ketten szálltak ringbe a Somogy megyei 2-es számú egyéni választókerületben. Ander Balázs (Jobbik) kvázi non-stop fogadóórát tart, és sorra járja a településeket. Remes Gábor (DK) az aktivistáikra támaszkodik.

Az ellenzéki előválasztás menetrendje szerint tegnap (aug. 23-án) vehették fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit. Ezeket szept. 6-án délelőttig kell leadniuk. 

Ander Balázs napok óta aktívan posztol, Facebook-oldalán az alábbi mondatokkal indította az aláírásgyűjtést.

„Tisztelettel kérem a kormányváltást akaró dél-somogyi polgárokat, hogy ajánlásukkal is segítsék a küzdelmet. 

2018-ban – a Jobbik jelöltjeként – 38 százalék feletti eredményt értem el a körzetben. Ezzel az ellenzéki szavazatok csaknem 80 százaléka nekem jutott, hiszen nagyon sok baloldali, pártfüggetlen, vagy éppen a Fideszből kiábrándult polgár is megtisztelt a voksával. A térség két legnagyobb településén – Barcson és Nagyatádon – pedig már akkor is komoly győzelmet arattam a kormánypárti képviselő fölött.

Azóta is arra törekszem, hogy megfeleljek ennek a bizalomnak. Készen állok arra, hogy a ’22-es választáson – immáron összellenzéki jelöltként – győzelemre vigyem a térképről letörölt Dél-Somogy ügyét.

Fizessenek meg a tolvajok! Éljenek jól a magyarok! Hajrá Dél-Somogy!”

A Jobbik országos alelnöke, Ander Balázs mögé felsorakozott a Momentum, az LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is. Az Atádhírnek azt mondta, a teljes hátralévő időszakat kihasználják az aláírásgyűjtésre. A párt barcsi irodájánál 8-18 óra között folyamatos fogadóórát tartanak, ebben 2 perces és egyórás interakciók is vannak.

Minden ilyen találkozó segít meghallani a választókerületben élők hangját. Én olyan országgyűlési képviselő akarok lenni, aki elérhető az egyszerű emberek számára is – fogalmazott Ander. 

Az ő és, persze, a Jobbik miniszterelnöki kampányát erősítendő Nagyatádra érkezik Z. Kárpát Dániel alelnök, szept. 10-én pedig Jakab Péter pártelnök.

Remes Gábort (Demokratikus Koalíció) a pártján kívül az MSZP-Párbeszéd is támogatja. A DK Barcson egy magánlakásban rendezett be egy ideiglenes irodát a DM üzelete mellett (Köztársaság u. 29.), Nagyatádon az aktivistáik mennek ki az ajánlásokat gyűjteni, ahogy Kadarkúton és Csurgón is, utóbbi városba most szombaton kitelepülnek. A kapcsolati hálójukon kívül főleg telefonos jelzés alapján keresik fel a támogatóikat.

– Eddig hét településre juttattunk el ajánlóíveket. Sok szimpatizánsunk van, de jónéhányan tartanak attól, hogy nyíltan fölvállalják a kötődésüket, félnek, hogy hátrányuk származik belőle – vázolta a helyzetet Remes Gábor. – Márpedig a térség egyre súlyosabb gondjain csak változással lehet javítani, nagymértékű a válság és az elkeseredés. A bérből-fizetésből élők és a nyugdíjasok gondjait, a megélhetés nehézségeit meg kell oldani, különben marad az elvándorlás.

Remes Gábor előválasztási kampányát Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje is segíti, Nagyatádon augusztus 31-én tart fórumot a kultúrház előtt.

A jelölteknek az Országos Előválasztási Iroda (OEVI) vasárnap éjfélkor elkezdte kiküldeni elektronikus formában az ajánlóíveket. Az egyedi sorszámmal azonosított dokumentumokat ők nyomtatják ki, és azokra gyűjtik az ajánlásokat: a választópolgárnak fel kell írnia az aznapi dátummal mindig ellátott ívre a nevét, az állandó lakcímét és a vonalas, vagy mobiltelefonszámát, végül alá is kell írnia a nevét. 

Az ajánlások hitelességét a helyi előválasztási bizottságok ellenőrzik, mégpedig szúrópróbaszerűen, telefonhívással.

Az egyéni jelöltek csak az adott választókerületben élőktől fogadhatnak ajánlásokat, nekik legalább 400-at kell összegyűjteniük. A miniszterelnök-jelöltek viszont országszerte gyűjthetik a támogató ajánlásokat, amiből nekik egyenként legalább 20 ezer érvényeset kell leadniuk.

Szeptember 18-26. között lesz az előválasztás első fordulója, ekkor választják az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltek, illetve lehet voksolni a miniszterelnök-jelöltekre is. Aki a képviselőjelölt-jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja, azt a személyt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért a hatpárti ellenzéki együttműködés. Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét – az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet -, akkor második forduló következik. Azt október 4-10. között tartják meg.

Megosztás