Elkezdték a szociális dolgozók tesztelését Nagyatádon

Rögtön az első vizsgálatra az igényeltnél kevesebb gyorstesztet kapott a szociális központ. Egyelőre nem tudni, miért. Egyébként a dolgozók és az ellátottak is megnyugvással fogadták, hogy hetente lesz szűrés.

Ma indult a koronavírus-tesztelés az egész országban. A szociális intézmények dolgozóival kezdődött, hétfőn folytatódik a nevelési-oktatási és az egészségügyi intézményekben. Az érintettek tesztelését a kormányhivatalok szervezik.

A Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ (RSZSZK) 92 darab antigén gyorstesztet igényelt, mert ennyi dolgozója érintkezik nap mint nap az ellátottakkal. Tegnap este vették át ezeket Kaposváron, ám csak 75 darabot kaptak. Egyelőre nem tudják, miért. A miniszteri tájékoztató levél szerint a mintavételt az intézménynek kell megszerveznie és lebonyolítania.

Fotók: Röhrig Dániel
Fotók: Röhrig Dániel

– Az intézményi orvos végezheti a szűrést, de megbízhat egészségügyi végzettségű munkatársakat is. Nálunk így történik, három kollégám dolgozik most ezen – mondta Ivókné Pintér Melinda, az RSZSZK igazgatója. – A tesztelésen való részvétel önkéntes, egy kivétellel valamennyi munkatársam vállalta. Szívesen fogadták, megnyugvással tölti el őket, ha kiderül, hogy nem fertőzöttek: nem szeretnék, ha éppen ők terjesztenék a betegséget. Az ellátottak szintén kedvezően fogadták.

A szükséges adminisztráció elvégzése is az ő feladatuk. Egyébként ha valakinek pozitív lenne az eredménye, akkor azonnal jeleznie kellene a háziorvosának, az RSZSZK pedig rögtön felfüggesztené a munkavégzés alól. Eddig nem akadt ilyen. Az idősotthon és a lábodi egység dolgozóit délután fogják tesztelni, a bölcsődéseket pedig hétfőn.

A szociális központban azt mondták: ezentúl várják a hetenkénti tesztelést, mert az mindenkinek megnyugtató.

 

Megosztás