Emléknapot tartottak Szabáson

Somogy megye neves szülöttére, báró vizeki Tallián Béla születésének 170. és halálának 100. évfordulója alkalmából szervezte az emléknapot az Országos Erdészeti Egyesület és Szabás Község Önkormányzata.

Az emléknap keretében az egybegyűltek az 1851-ben született báró vizeki Tallián Bélára, Somogy vármegye egykori főispánjára, a képviselőház alelnökére, földművelésügyi miniszterre és az Országos Erdészeti Egyesület elnökére, a kiemelkedő humanistára és polihisztorra emlékeztek.

Elmer Tamás, az OEE főtitkára emlékezett Szabás és Somogyország neves polgárára, aki „úgy munkálkodott a magyar erdőkért, hogy valójában nem volt erdész szakember”. Hangsúlyozta, hogy az egyesületnek ma kiemelt szerepe, hogy olyan szövetségeseket találjon, akik az erdőkhöz valamilyen formában kötődnek, mert az erdők szerepe a jövő szempontjából kulcsfontosságú.

Az emlékezet megnyeri csatáját a semmivel szemben – kezdte ünnepi beszédét Szászfalvi László. – Az emlékezés, a tiszteletadás kultúrája az, amely emberré tesz bennünket, amely kultúrát és életet teremt. Csak úgy van jelen, és csak úgy lesz jövendő, ha képesek vagyunk emlékezni, példákat adni, ez az egyedüli esélye Magyarországnak, a magyar embereknek, a magyar településeknek a megmaradásra és a jövendőre.

Köszöntőbeszédében Sári Dénes azt hangsúlyozta, hogy „Szabás község emlékezetében e jeles nap aranybetűkkel írott”, majd arról biztosította a hallgatóságot, hogy a jó hírű báró vizeki Tallián Béla emlékét megőrzik, és minden igyekezetükkel méltó utódává kívánnak válni.

Fontos, hogy emlékezzünk a múltunkra, mert aki nem ismeri, és nem tiszteli bármely közösség múltját, az nem képes jelent és jövőt építeni – zárta beszédét a polgármester.

Az ünnepi beszédeket követően Horváth József, az OEE Kaposvári Helyi Csoportjának egykori titkára, az emléknap ötletgazdája méltatta a neves szakembert, majd Elmer Tamás és Sári Dénes leleplezte a helyi óvoda falán elhelyezett emléktáblát, melyet megáldott Oláh Lajos református lelkész. A megemlékezés fényét emelte a prózai és versösszeállításból álló irodalmi műsor, valamint a felcsendülő trombitazene. Az emléknap ünnepélyes koszorúzással ért véget.

 

Megosztás