Érettségizők: itt vannak a matekfeladatok

A két nagyatádi középiskolában, az Ady technikum és gimnáziumban valamint a NASZI-ban ma délelőtt a matematika írásbeli vizsgafeladatokkal folytatódott az idei érettségi.

A matekból középszinten vizsgázók két feladatsort kapnak: az első 10-12 feladatot tartalmaz, ezek megválaszolásához alapfogalmakat, definíciókat, egyszerű összefüggéseket kell ismerniük – írta az Eduline

Gráfok, halmazok, geometria, mértani sorozat, térgeometria, valószínűségszámítás – többek között ilyen témakörökből kaptak feladatokat a középszintű matekérettségi első részében a diákok. Előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű. Az első feladatlap megoldására 45 percet kapnak a diákok, ha letelik az idő, a felügyelő tanárok összeszedik a lapokat.

Az új autók értékcsökkenéséről, iskolai fiú-lány arányokról, szőlőtermesztésről is kaptak szöveges feladatot a matekból középszinten érettségizők a vizsga második részében. A feladatok megoldásához szükségük lesz a térgeometriai tudásukra, foglalkozniuk kell halmazokkal, és jó néhány statisztikai fogalmat is ismerniük kell. A második vizsgarész megoldására 135 percet kapnak a diákok, az időt szabadon oszthatják be.

Megosztás