Extrémhideg-veszély: megterheli a szervezetet!

Főleg a keringési problémákkal küzdők és a frontérzékenyek legyenek elővigyázatosak – figyelmeztetnek az orvosok. Nagyatád térségében akár -17 fok is lehet a következő napokban! Életbe léptették a vörös kódot is!

Hétfőn, kedden, csütörtökön is várható havazás a környékünkön, pénteken pedig ónos eső. Éjjelente -10 fok környékére hűl a levegő, de szerda és csütörtök hajnalban -14, ill. -17 fok is lehet a meteorológiai előrejelzések szerint.

A következő napokban várható extrém hideg idő miatt a minisztérium szombat déltől életbe léptette a vörös kód riasztást. Ez azt jelenti, hogy a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni. Arra kérték a lakosságot: a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre egyaránt, és szükség esetén hívjanak nekik segítséget. A riasztás a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben.

Az érkező extrém hideghullám nagyon megterheli a szervezetet – mondta Pintér Ferenc meteogyógyász az M1 aktuális csatornán, idézi az MTI. Különösen veszélyesnek nevezte, hogy a kifejezetten enyhe tél után jön a hidegbetörés, így az átlagosnál jobban megviseli majd az embereket. Hozzátette, az erős szél tovább rontja a hőérzetet.
A szakértő szerint a keringési problémákkal, illetve a magas vérnyomással küzdők esetében gondot okozhat, hogy a drasztikusan csökkenő hőmérséklet miatt az erek beszűkülnek, emelkedik a vérnyomás, ami megterheli a szívet. Az extrém hideg erősíti azokat a folyamatokat is, amelyek a trombózisveszélyt növelik, valamint kedvezőtlenül befolyásolja a görcsös panaszokat, így a koraszülések száma is emelkedhet – mondta.
Az egészséges emberek is sokkal fáradékonyabbak lehetnek, a legyengült immunrendszer miatt nő a fertőzésveszély, illetve romlanak a reflexek, és ez a balesetveszélyt is növeli.
Pintér Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon hideg időben nem szabad tartósan a szabadban lenni, rövid idő alatt kialakulhatnak fagyási sérülések.

Az állatokra is figyelni kell a rendkívüli hidegben: fontos a rendszeres itatás és az energiában gazdag eleség – emelték ki az M1 aktuális csatorna vasárnapi híradójában. Mint elhangzott: a kutyáknál ilyenkor is fontos a rendszeres séta, a hőszigetelt kutyaház pedig életmentő lehet a jelentős mínuszokban. A balassagyarmati lovardában mínusz 15 Celsius-fokot mértek, befagyott az itató is – mondták a Híradóban. Mészáros Judit, a Kővári Lovarda vezetője az M1-nek nyilatkozva elmondta: az állatoknak ilyenkor nagyobb az energiaszükségletük. A legelőre viszont nem tudnak lemenni, ezért a gondozók a szükséges tápanyagokat réti szénában, lucernában, valamint szemes takarmányban: zabbal, kukoricával, sárgarépával igyekeznek pótolni – fejtette ki a lovarda vezetője.

Megosztás