Fegyveres rablót fogtak Berzencénél, Lábodról a gázoló menekült el

Ez is része volt a rendőrség tegnapi gyakorlatának. A szimulált üldözés még az országhatáron is átnyúlt: a horvát Kapronca és Gola egyenruhásaival működtek együtt az üldözésben Somogy megye rendjének őrei. Videókkal!

Ahogy arról tegnap az AtádHír olvasói is érdeklődtek, tegnap Lábodnál többen is útlezárásba botlottak. Információik szerint a torlódást egy cserbenhagyásos gázolás okozta. Kérdésünkre a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság megerősítette, hogy valóban lezárták az utat, és kollégáik a helyszínre vonultak. Azonban hangsúlyozták, aggodalomra semmi ok, csupán szimulációról van szó: valódi gázolás nem történt.

A gyakorlat első részében Horvátország területén, Kapronca településen a fikció szerint fegyveres rablást elkövető személyek üldözését hajtották végre a horvát rendőrök, akiket a magyar rendőrökkel együtt egy Berzence külterületén telepített útzárnál fogtak el. A gyakorlat második részében Lábodon gyalogost ütött el egy gépkocsivezető, majd a helyszínről segítségnyújtás nélkül nagy sebességgel továbbhajtott. A sofőrt a magyar rendőrök a horvát Gola településig követték, majd fogták el közösen a helyi egyenruhásokkal együtt.

A gyakorlat végeztével a két ország rendőri vezetői együtt értékelték a művelet során bevezetett intézkedéseket, majd osztották meg egymással tapasztalataikat.

„Bújt az üldözött”: de nem menekülhetett. A magyar és horvát rendőrök együttes erővel fogták el a menekülő fegyverest – fotó: Police.hu

A 2018. október 11-én végrehajtott közös műveleti akció az országhatárt átlépő bűnözők követése és elfogása során teendő intézkedések gyakorlását helyezte előtérbe. A művelet vezetője magyar részről Dani Márk r. alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának vezetője, horvát részről pedig Vjekoslav Štimac, a Kapronca-Kőrös Megyei Rendőr Igazgatóság vezetője volt.

A művelet céljai között szerepelt az együttműködő felek közötti kommunikáció hatékonyságának további növelése, valamint a rendelkezésre álló erők, eszközök és az éles helyzetekben bevezetendő szükséges intézkedések gyakorlati megvalósítása. Horvátország Schengeni csatlakozását követően ugyanis a horvát-magyar határszakaszon megszűnik majd a határellenőrzés, a személy- és járműforgalom megállítás nélkül haladhat át a határon.

Forrás, fotók: Police.hu

 

Megosztás