Fokozódik a vadveszély az utakon

Hamarosan kezdődik a szarvasbőgés, ezzel együtt megnő a szarvasok aktivitása, többször vonulnak át csoportosan az úttesteken. Járásunkban az intenzív vadgazdálkodás miatt különösen fokozott a veszély.

Hamarosan ismét öblös, elnyújtott bőgéstől lesznek hangosak az erdők, ez pedig egyvalamit jelent: elkezdődik a gímszarvasok párzási időszaka. Érdekes módon az ország különböző részein nem egyidejűleg történik mindez: az időjárási és földrajzi viszonyoktól függően először az ország nyugati részein kezdődik, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, és folyamatosan északi, észak-keleti irányba haladva a zempléni tájegységek gímszarvasai zárják a sort. A nagyatádi járásban tehát az elsők között lehetünk szem- és fültanúi a szarvasbőgésnek.

Míg a szarvasok máskor kifejezetten kockázatkerülő magatartást tanúsítanak, addig ebben az időszakban jóval aktívabbakká válnak, veszélyérzetük csökken, ezért könnyen szaladhatnak ki az úttestre. Augusztus végétől november közepéig az országutakon, különösen az erdős, ligetes útszakaszokon számítani kell szarvasok megjelenésére – írta a rendőrség hétfőn a Facebook-oldalán.

A szarvasok mozgása szeles időszakban általában alábbhagy, de alkonyat idején, valamint hidegre forduló időjárás esetén mozgékonyabbak. Összességében tehát jóval nagyobb eséllyel találjuk szembe magunkat a szarvas jószágokkal az úttesten, mint az év másik időszakában, és általában nincsenek egyedül. Rengeteg szarvaselütéssel kapcsolatos baleset történik évente, bár erre vonatkozóan a rendőrség nem vezet hivatalos statisztikát. Ugyanis sok vadelütés látenciában marad, sokszor csak a vadásztársaságok értesülnek róla, vagy a vadat elütő sofőr nem is jelenti senkinek az esetet, így több eset soha nem jut a rendőrség tudomására. A környékünkön aktív vadgazdálkodást folytató Kaszó Zrt. a kezelése alatt álló területeken tavaly összesen 14 esetben értesült vadgázolásról, ebből 3 esetben gímszarvast ütöttek el az érintett útszakaszokon kihelyezett vadveszélyre figyelmeztető KRESZ táblák dacára.

Nagyatád 50 kilométeres körzetében 10-nél is több vadásztársaság működik, és, persze a két állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezet: a Sefag és a Kaszó Zrt. Utóbbi két erdészet összesen több mint 124 ezer hektár vadászterülettel rendelkezik. A 2016-os adatok szerint itt lőtték ki a legtöbb gímszarvast és vaddisznót: előbbiből 8 ezer 800-nál, utóbbiból pedig 16 ezer 500-nál is többet. Nem véletlen tehát, hogy a Nagyatádi járásban különösen fokozott a vadveszély az utakon. A tapasztalatok szerint a legveszélyesebb útszakasz a Lábod-Kadarkút közötti, aztán a Lábod-Csokonyavisonta, majd a Nagyatád-Berzence közötti.

Egy korábbi adásunkban foglalkoztunk azzal, hogy mik egy szarvassal való ütközés kockázatai, és hogy mi ilyenkor a teendő. Ezt az alábbi videóban tekinthetik meg 00:03:20-tól.

A rendőrség a posztjában kiemelte, hogy a szarvaselütés következményei súlyosak lehetnek, nemcsak a vadállat sérülhet, hanem a jármű vezetője és utasai is. A vadbalesetek elkerülése érdekében az erdős környezetű utakon mindig, szürkülettől pedig más útszakaszon is ajánlott mérsékelni a sebességet. Ha valaki állatot lát, érdemes lassítania, mert a vadak viselkedése kiszámíthatatlan, megugrásukra, gyors vágtázásukra, hirtelen irányváltásukra bármikor számítani lehet, és arra is, hogy többen vannak a környéken.

Ha mégis megtörténik a baleset, a vadhoz nem szabad hozzányúlni, például lehúzni az útról, mert ha még életben van, agancsával, harapásával vagy rúgásával sérülést okozhat – emelték ki.

Baleset esetén a 112-es segélyhívót kell hívni és meg kell várni a rendőri intézkedést. Az elpusztult vadállatot nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyi vadásztársaság tulajdonának számít, elvitele lopásnak minősül – írta a rendőrség.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás