Fokozott balesetveszély a szarvasok hajszolása miatt

Nagyon sokan próbálják ebben az időszakban a kilónként 5-6 ezer forintot érő agancsokat megszerezni, ezért űzik a gímszarvasokat. Azok pedig átgázolnak mindenen, a közutakon is, balesetet okozva.

Súlyos következményei is lehetnek egy-egy vadelütésnek, amely elég gyakori Nagyatád környékén a vadban gazdag erdők miatt. Tavaly ugyanebben az időben történt, hogy egy teherautóval ütköző szarvasnak még a szíve is kiszakadt.

Még szerencse, hogy nem egy személyautó járt arra éppen, mert akkor mindenki meghalt volna a kocsiban – kommentálta akkor az esetet egyik olvasónk. – Hatalmas vértócsa borítja az utat, ezek a vadelütések életveszélyesek.

Most ismét ugyanez a helyzet: az öregebb gímek január végén kezdik el hullatni az agancsukat, a fiatalabbaknál ez akár március második feléig is eltarthat. Mivel az agancs kilójáért 5-6 ezer forintot is fizetnek, ezért sokan próbálnak meg hozzájutni.

Kétféle, úgymond, gyűjtő van: az egyik a megélhetésért, a másik szenvedélyből teszi. Utóbbi a különlegesebb darabokat a gyűjteményébe illeszti – mondta László Péter, a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. erdőmérnöke. – Sajnos, még akadályokat is kitesznek ilyenkor, fákat, drótokat a szarvasok megszokott váltóhelyeire és az etetők környékére. Mi nemrég például több tetemet is találtunk egy területrészen, elkezdtük figyelni estefelé, hajnalban és vasárnap délben is – amikor mások nem járnak az erdőben –, így sikerült tetten érnünk két orvvadászt: éppen rakták ki a hurkot, náluk volt a bowdenzsinór.

Még a szabályosan gyűjtő emberek is megzavarják a gímeket, napközbeni mozgásra kényszeríti őket a megjelenésük, elindítva ezzel a rudlikat. Azok pedig keresztülgázolnak mindenen. Az agancsgyűjtés egyébként engedélyhez kötött, anélkül lopásnak minősül. Ráadásul még vadvédelmi bírság is kiszabható az ellen, aki indokolatlanul zavarja az állományt. Sőt, állatkínzás miatt akár szabadságvesztéssel is sújtható az, aki maradandó egészségkárosodást okoz a vadnak: az erőszakkal kikényszerített agancsvesztés mechanikai sérülést okozhat a szarvasnak, az agancstöve sérülhet.

A környékbeli vadgazdálkodók szerint azért most már elterjedt a köztudatban, hogyan lehet törvényesen agancsot gyűjteni, egyre többen kérnek erre engedélyt. Aztán vagy nekik adják el a begyűjtött agancsot, vagy másoknak, de ők legalább bemutatják azokat a vadászatra jogosultnak, amivel sok információt szolgáltatnak számukra.

Megosztás