Folyamatosan nőnek Nagyatád veszteségei (is)

Eddig 73 millió forintot bukott a város a kormányzati elvonások és a veszélyhelyzet okozta többletkiadások miatt. A veszteség kb. havi 15 millióval nő, ráadásul a bajba jutott cégek kevesebb helyi adót fognak befizetni.

A gépjárműadó kormányzati elvonása, az idegenforgalmi adó felfüggesztése, a piac és a fürdő bevételeinek kiesése és az üzlethelyiségek bérleti díjának csökkenése miatt már április elején 54 milliós vesztesége keletkezett a városnak.

Most 67 millió forint bevételkiesésnél és további 6 millió forint veszélyhelyzet miatti plusz ráfordításnál tart az önkormányzat.

Intézkedéseket kellett hozni: egyrészt kénytelenek voltunk csökkenteni a működési kiadásokat, másrészt ki kellett vennünk több, saját pénzből megvalósuló közterületi felújítást is: így körülbelül a veszteség kétharmadát tudtuk eltüntetni a költségvetésből – mondta Ormai István polgármester. – Fel kellett mondanunk a fürdő öt alkalmazottjának, a többieket pedig már csak 6 órában foglalkoztatjuk. Az intézményben csupán a gyógykezelések egyharmada indult el egyelőre. Csak a fürdőben havonta 10 milliós veszteségünk keletkezik. Ehhez hozzáadódik a különböző bérleti díjak csökkenése, a teraszok, kerthelyiségek közterület-foglalási díjainak kiesése havi 600 ezer forint, a kemping 700 ezer forintos bérleti díjának várhatóan szintén búcsút mondhatunk. És akkor az őszi adóbefizetések csökkenéséről még nem is beszéltünk.

Márpedig az sem lesz kevés: Nagyatádon két nagyobb cég is leállt hosszabb időre, és a többinek a termelése is visszaesett. Vagyis a város vesztesége folyamatosan növekszik.

A helyzet országszerte hasonló, ám egyelőre hiába figyelmeztetett egyebek között a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége: már az önkormányzati intézményekben dolgozók bére is veszélyben van több városban, faluban a központi elvonások miatt, és a települések a működőképesség határán táncolnak.

Idén nyáron a strandon sem lesz a megszokott forgalom
Idén nyáron a strandon sem lesz a megszokott forgalom

 

 

 

Megosztás