Forradalom gyerekszemmel

Rendhagyó drámajátékkal emlékeztek 1956. október 23-i eseményeire az Árpád iskola tanulói. A verseket és zenéket a gyerekek gyűjtötték össze, a forgatókönyv is az ő ötleteik mentén készült. Vastaps volt a jutalmuk!

A drámajáték nyújtotta lehetőségeket használták ki az Árpád iskola idei október 23-i megemlékezésén. Az ünnepi műsort napjaink osztálytermébe ültették, ahol a tanárok szerepét is diákok töltötték be. A gyerekek egy tanóra megjelenítésével mutatták be, mit jelentenek számukra a több mint 60 évvel ezelőtti események. A műsorban elhangzó verseket és információkat ők maguk gyűjtötték internetről, az eseményeket átélt nagyszülőktől, könyvekből, újságokból – lényegében bárhonnan. A gyerekek a számukra megdöbbentő, félelmetes, megrázó és megindító mozzanatokat emelték ki a forradalom eseményei közül. A gyűjteményből aztán felkészítőjük, Vojkovics Gyuláné segítségével állították össze az előadást. Csatlakoztak az énekkarosok is Maronics Melinda vezetésével: a közösen választott dalokat mindannyian együtt énekelték. Még a díszlet elkészítése is „diákkezekben” volt. A művészeti iskola csoportja Pintér-Ormai Diána tanítónő segítségével készítették el a dekorációt.

Az együttes erővel, valódi összefogással létrehozott műsor készítési folyamata segítette a gyermekeket abban, hogy a számukra oly távoli eseményeket közelebbinek érezhessék magukhoz. Ez azért is fontos, mert az alsós résztvevők tananyagként sem találkoztak még a forradalom történéseivel, ezért a felkészülés remek lehetőség volt számukra a megértésre. Az előadók munkáját vastapssal jutalmazták iskolatársaik és tanáraik. A munkába vetett energia, a siker és a rendhagyó előadás nagy hatással volt a gyerekekre: a műsor után könnyes szemekkel ölelték magukhoz egymást a szereplők.

Videónkban részletet tekinthetnek megy a rendhagyó előadásból:

Megosztás