Friss: 3500 somogyi veszítette el az állását a veszélyhelyzet miatt

Legalábbis ennyivel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma február vége és május között a munkaügyi adatok szerint. Somogyban a legkevésbé a Nagyatádi járásban emelkedett az arányuk.

Országosan és a megyében is tovább emelkedett a munkanélküliek száma a legfrissebb, májusi statisztika szerint. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján 363.268 regisztrált álláskereső volt májusban Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a járvány idején csaknem 100 ezren veszítették el az állásukat hivatalosan. 37,6%-kal nőtt az arányuk.

Ennyien voltak azok, akiket regisztráltak, ám a számuk ennél jóval magasabb is lehet. Az álláskeresői státusz ugyanis nem jár automatikusan, bizonyos feltételeknek meg kell felelni ahhoz, hogy egy állását elvesztő személy regisztráljanak, és megkapja a három hónapig érvényes álláskeresési járadékot – hívja fel a figyelmet az mfor. A májusi több mint 363 ezer álláskereső ötéves csúcsnak felel meg. Ennél többen legutóbb 2015 júniusában voltak. Emellett csaknem 4 ezer fővel, 72 ezerre emelkedett a szociális támogatásban részesülők száma az előző hónaphoz képest; továbbá 7 ezerrel többen élnek a semmiből, ellátás nélkül: 159 ezren voltak.

Február és május vége között Somogyban 3500-zal lett több állástalan, ami 25,3%-os emelkedést mutat. A megyében az év eleji adatokhoz viszonyítva a Balaton-parti területeken szűnt meg a legtöbb munkahely: a Siófoki járásban 57,5%-kal, a fonyódiban pedig 47,3%-kal lett több munkanélküli. Ugyancsak magas, egyharmados emelkedést szenvedett el a marcali (34%) és a kaposvári térség (33,2%). Valamivel kisebb veszteség érte a Tab (29,5%) és Barcs környékét (21,2%). A csurgói körzetben csupán 8,8%-kal több embernek szűnt meg a munkahelye, a legkevésbé pedig a Nagyatádi járásban élőknek van okuk a panaszra: mindössze 6,7%-kal, 117 fővel lett több állástalan.

 

Megosztás