Gyenge-közepes termés várható – elkezdődött az aratás

Nagyatád környékén és megyeszerte egyaránt elkezdődtek a betakarítások a hétvégén, néhány nappal Péter-Pál előtt. Az őszi árpából gyenge, a repcéből és a búzából átlagos termésre számítanak a gazdák.

A kevésbé szívderítő termésátlagok egyértelműen a tél végi, kora tavaszi csapadékmennyiség hiányának a számlájára írhatók.

Sajnos, Nagyatád és környéke sokkal később, ráadásul 50-70 mm-rel kevesebb esőt is kapott, mint pl. a barcsi vagy a csurgói térség – emlékeztetett Mocz András, a megyei agrárkamara vidékfejlesztésért felelős alelnöke. – A várható terméseredményeket tekintve az egyes területek között nagy a szórás.

Somogyban 16 500 hektár őszi árpa betakarításával kezdődött az aratás. A gazdák csalódottak, némelyek kifejezetten gyenge, 2,5-3 tonnát könyvelhetnek el hektáronként, a szerencsésebbek 5 tonnát. Igazán jó (6 tonna fölötti) terméseredmény sehol sem várható árpából az alelnök szerint.

Az aratás soron következő növénye, a repce viszont jobbnak ígérkezik, ebből az elmúlt évek 3 tonna fölötti átlagára számítanak.

A búzán az utolsó pillanatban segített az eső, ugyanakkor a vetésfehérítő okozott benne kárt, pedig igyekeztek védekezni ellene – értékelt Mocz András. – Abban bízunk, hogy a búza terméseredménye eléri az átlagosat, a 6-6,5 tonnát.

A hagyomány szerint június 29-én, Péter-Pál napján kezdődik az aratás: az árpa betakarításával indul pár nappal korábban (Szent Iván nap környékén), aztán a rozs és a búza Péter-Pál napjának környékén válik vágáséretté, végül a zab aratásával zárul a sor.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás