Gyermekétkeztetés: megőrizni a színvonalát

10%-kal emeli a gyermekétkeztetés nyersanyagnormáit és térítési díjait jövőre a város, hogy a szolgáltatás színvonalát megőrizze. A tulajdonában lévő lakások bére viszont változatlan marad, ahogy a piaci helypénz is.

A gyermekétkeztetés nyersanyagnormái és térítési díjai jövőre 10%-kal növekednek, határozott mai ülésén a nagyatádi képviselő-testület. Ezek két éve változatlanok voltak. Ezalatt a nyersanyagok fogyasztói ára 20%-kal emelkedett. A statisztikai hivatal (KSH) adatai szerint ezen felül többletköltséget eredményezett a reform- és a diétás étkezés bevezetése is a gyermekétkeztetésben. A testület tehát a piaci áremelkedés kevesebb, mint felére mondott igent. Azért, hogy a szolgáltatás színvonalát megőrizze. Így január 1-jétől napi háromszori étkezés az óvodában 403 forintba kerül. Ugyanez az iskolában csaknem 530 (528) forintba. Az előző kevesebb, mint 40, az utóbbi nem egészen 50 forinttal kerül majd többe. A középiskolai ebéd pedig 361 forint lesz. Mintegy 30 forinttal drágul. Az intézményellátó szervezet (NINESZ) egyébként körülbelül ezer adag ebédet főz naponta. A nyersanyagok beszerzésére nettó 100 millió forintot költenek. És nagyjából még egyszer ennyit kell hozzátennie a városnak ahhoz, hogy a gyermekétkeztetés minden költségét biztosítsa.

Az önkormányzati tulajdonú lakások bérét viszont nem emeli jövőre a testület. Összesen 172 db bérlakása van a városnak, közülük jelenleg mindössze 13 üres. A bérlakások fele összkomfortos: egy átlagos, 50 négyzetméteresért havonta 18-31 ezer forintot kell fizetni (attól függően, hogy szociális vagy piaci alapon bérli-e valaki).

A piacon fizetendő helypénzt sem emeli jövőre az önkormányzat, csupán az előzetes helyfoglalás díjai növekednek majd 20%-kal.

Megosztás