Gyorsan nő a vírusos betegek száma

Kedden még 25, ma már 40-45 vírusos beteg érkezett az egyik nagyatádi rendelőbe. A többi háziorvosnál is sorok álltak. Gyakran megfázással kezdődik a betegség, legyengül az immunrendszer, így könnyebben megfertőződik.

Egyre több a lázas, köhögő, ágynak esett beteg a környezetükben – ezt jelezték többen is szerkesztőségünknek. 

Sokszorozódik a felső légúti panaszokkal érkező, vírusos betegek száma – erősítette meg kérdésünkre dr. Erdő Gabriella háziorvos. – Kedden kb. 50, ma mintegy 90 beteget láttam el, a fele felső légúti tünetekkel érkezett. Többen panaszolják, hogy hideg van a műhelyben, az irodában vagy a tanteremben. Ezeknek a betegségeknek a nagy része megfázással kezdődik, és miután legyengül az immunrendszer, könnyebben fertőződik meg az ember. Többnyire nem influenzáról, hanem más légúti vírusról van szó.

A betegek lázasak – jellemzően 38-38,5 fokos testhőmérséklettel –, fájnak az ízületeik, köhécselnek, esetleg a köhögés fokozódására panaszkodnak, rázza őket a hideg. A háziorvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy az influenza elleni védőoltás még nagy számban áll rendelkezésre, különösen a veszélyeztetett csoportok számára javasolt a beadatása.

Ugyancsak hangsúlyozták, hogy folytatódnak a szűrések (pl. vastagbél, méhnyakrák, mammográfia), aki kapott levelet, menjen a rendelőkbe, akkor is, ha korábban, akár hónapokkal ezelőtt vette kézhez az értesítést.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás