Hajnali földrengés Nagyatádon

A legtöbben valószínűleg átaludták, másokat felrázott álmukból: ismét rengett a lábunk alatt a talaj. A földmozgás csak néhány másodpercig tartott, de elég erős volt ahhoz, hogy megrázkódjanak a bútorok.

Körülbelül 6:30 környékén érte el az a földrengés Nagyatádot, melynek epicentruma felthetően Zágráb környékén volt. A szeizmológiai oldalak szerint ott 5:24 perckor kezdődött egy szokatlanul erős, a Richter-skála szerinti 5,3-mas erősségű rengés. Ez már elég ahhoz, hogy a falak megrepedjenek, a bútorok elmozduljanak és komoly károk keletkezzenek. A tavalyi, március 7-i somogyszobi rengés ehhez képest 4-es erősségű volt. Nagyatádon ez már kevésbé volt érezhető, de így is sokan voltak, akik felriadtak álmukból.

6,30 körül elkezdett mozogni az ágyam, majd hallottam, hogy a rézvázák is csilingelve dülöngélnek. A ruhaszárító kötélen lévő ingek is kilengtek. Azt hittem erős szél fúj, aztán hallottam a szekrény felől a zajt, ahogy az ajtók „illeszkedtek” – írta egy nagyatádi lakos a facebookon. Egyik olvasónk arról számolt be, hogy Nagykanizsán különösen erős volt:

– Csillárok hintáztak, ágy dobált jobbra-balra, másoknál szekrényekről estek le holmik, akiket hívtam, mind felijedtek álmukból.

A közösségi médián sorra jelennek meg az ezzel kapcsolatos bejegyzések, a rengést érezték Kisbajomban, Csokonyavisontán, Segesden és Kaposváron is. 

Nem sokkal később, 7 óra körül kisebb utórengéseket is lehett még tapasztalni. 

Frissítés:

A Metfigyelő facebook bejegyzése szerint Horvátországban komoly károkat okozott a hajnali földrengés:

Erős, a Richter-skála szerint 5,3-as erősségű földrengés volt ma hajnalban (06:24-kor) a horvátországi Zágráb térségében! A rengés epicentruma Zágrábtól 8 km-re északra volt 10 km-es mélységen. A földmozgást Magyarországon, Szlovéniában, Ausztriában és Bosznia-Hercegovinában is érezni lehetett! Helyi értesülések szerint a horvát fővárosban az emberek pánikba estek az utcákon, és károkról is érkezett jelentés!

Képek: @Neurje.si

Megosztás