Halálos tűzeset Görgetegen

Tegnap este kigyulladt egy családi ház a közeli faluban. Még a tűzoltók kiérkezése előtt a szomszédok mentették ki a lakóját, egy idős hölgyet, aki sajnos belehalt a füstmérgezésbe.

Tegnap este fél kilenc körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Görgetegen, a Petőfi utcában kigyulladt egy 70 négyzetméteres családi ház. A lángok az épület két szobájában tomboltak, a szemtanúk beszámolója alapján az ablakon kicsapó lángok a ház kerítését nyaldosták.

A tűzoltók kiérkezése előtt a két házzal odébb lakó szomszéd, Pápai Gábor és családja a helyszínre rohant, és a ház előtt álló köztéri csapot használva vödrökkel megpróbálták csillapítani a tüzet. Gábor időközben értesítette a testvérét és a falu polgármesterét is, akik több kísérletet is tettek, hogy bejussanak a házba – végül sikeresen eltávolították a tűzhelyet és a gázpalackot, így megelőzve, hogy a továbbterjedő tűz robbanást okozzon.

Az ablakon bevilágítva Gábor felfedezte, hogy a ház lakója, egy idős néni a tűzzel szomszédos szobában tartózkodik.

Hatalmas füst volt, alig lehetett látni valamit, éppen csak a lábát vettem észre, a padlón feküdt – emlékezett vissza Gábor. – Beugrottam az ablakon, odarohantam hozzá, és felemeltem a földről, akkor hörgött is egyet, azt hittem, még életben van. Később a tűzoltók elmondták, hogy valószínűleg csak a tüdejében lévő maradék levegő távozott belőle, nagy valószínűséggel akkor már nem élt.

A füst olyan sűrű volt hogy miután kihozták a hölgy testét, Gábor percekig szédelgett, és émelygett a gyomra. A helyszínre kiszálló hivatásos barcsi, nagyatádi és önkéntes görgetegi tűzoltók négy járművel, összesen tizenheten álltak neki eloltani a lángokat. Addigra már javában égtek a födémgerendák, a nappaliban asztal, székek és szekrények, egy másik szobában pedig a kályha környezete égett.

A katasztrófavédelem vizsgálja, hogy pontosan mikor, hol és miért keletkezett a tűz. A hasonló esetek elkerülése érdekében javasolt füstérzékelőt vásárolni otthonra, amit a szoba közepén a plafonra kell felszerelni.

Megosztás