Háromfán hat, Lábodon csak egy jelölt

A Nagyatádi járás 17 községében akad olyan, ahol már most biztos a polgármester személye, hiszen csak egy jelölt van, de olyan is, ahol hatan indulnak a tisztségért. Taranyban 25 jelölt van a 6 képviselői helyre.

Szinte az összes településen független polgármesterjelöltek indulnak, és a képviselő-jelöltek túlnyomó többsége is az. Csupán néhányan méretik meg magukat a Fidesz, illetve a Jobbik színeiben.

A járás legnépesebb községében 1891 választópolgár járulhat vasárnap az urnákhoz. Segesden négyen lennének polgármesterek, köztük a 2010 óta a települést vezető Péntek László. A 15 egyéni képviselőjelöltből csak egy nem független: őt a Dél-Somogyért Egyesület indítja.

A következő legnépesebb helységben (1522 választópolgár) nem akadt kihívója Lassu Istvánnak. Ő egyébként immár 29 éve, vagyis a rendszerváltás óta vezeti Lábodot. Kérdésünkre azt válaszolta: abban bízik, hogy ismét egy jól működő testülete lesz a községnek. A képviselő-testület hat helyére 13-man pályáznak, köztük a Jobbik két jelöltje.

Somogyszobon 1286-an dönthetnek arról, ki vegye a kezébe a falu irányítását: az eddigi „kormányos”, Eller János nem vállalta tovább a feladatot. Erről annyit mondott az Atádhírnek: amit vállalt, elvégezte, most már pihenni szeretne. Hárman pályáznak a helyére, valamennyien függetlenek, képviselő pedig 21 személy lenne, köztük két fideszes és egy Jobbik-DSE-jelölt.

Az 1112 választópolgárral bíró Kutason 3 kihívója is akadt a jelenlegi, fideszes Ütő Szabolcsnak, mindannyian függetlenek. Akárcsak a 12 képviselőjelölt.

Taranyban (925 választópolgár) 4 független polgármesterjelölt akadt, és itt lennének a legtöbben egyéni képviselők, több mint négyszeres a túljelentkezés: 25 név szerepel a szavazólapon, közülük 4-et a Fidesz támogat.

Háromfa 552 választásra jogosult lakója nem panaszkodhat a választékra: a járásban itt ambicionálják a legtöbben a polgármesteri tisztséget, 6 független jelölt között dől el a verseny. 14-en lennének képviselők, ketten a Jobbik jelöltjeként.

Természetesen október 13-án este vagy másnap délelőtt a járás településeinek a választási eredményeit is közzé tesszük attól függően, milyen gyorsan érkeznek az eredmények, illetve mennyire lesz elérhető a Nemzeti Választási Iroda oldala.

Megosztás