Hasznos trükkök a rezsi és az élelmiszer spórolására

És még olyan sztorira is bukkantunk, hogy a rezsiemelés összehozott két embert: úgy döntöttek, összeköltöznek. Hűtéssel, fűtéssel és árammal is takarékoskodnak az atádiak, sőt, az olcsóbb nagybevásárlásra is van fogásuk.

Évtizedes rekordokat döntöget a hazai infláció, júliusban már bőven meghaladta 13 százalékot. Nem csoda, hogy a rezsiemelés bejelentése óta folyamatosan téma Nagyatádon is a takarékosság, így hát igyekeztünk összegyűjteni néhány praktikát a városlakóktól.

Zsuzsa például egy ideje már csakis nagy kiszerelésben vesz mindent, amit lehet.

Ezek gazdaságosabbak. Ilyen például a mosószer, az öblítő, a wc-papír, a konyhai törlőpapír, a tusfürdő, általában a háztartási és vegyiáruk – válaszolta kérdésünkre a kétgyermekes édesanya.

Az ugyancsak két, bár kisebb gyermeket nevelő Zoltán azt mondta, főleg az árammal tud takarékoskodni.

Eddig 0-24-ben ment a számítógépem, tulajdonképpen szerverként működött, ezt megszüntettem. A klímát már csak este kapcsoljuk be, amikor a harmadikon már nagyon elviselhetetlen a hőség. A hosszabbítókat is lekapcsolom lefekvés előtt, azokat mindig bekapcsolva hagytam eddig. Az összes izzót kicseréltem energiatakarékosra, a 11 darab pont annyi volt, mint egyhavi villanyszámla. A fűtésről azt gondoltuk ki, hogy a nappaliban még ennél is kevesebbet fűtünk majd, csak a gyerekszobában megy normálisan.

Teri néni egyedül él, ám minden második hétvégén vendégül látja a lánya családját, olyankor nagyobb mennyiséget főz, mesélte.

Olyan drága lett az étolaj, hogy én már tavaly óta megint zsírral főzök, ahogy régen. Az unokám azt mondta, hogy az nemcsak olcsóbb, hanem egészségesebb is. Minden szörnyű drága lett, én nem is értem, minden héten vagy hónapban más az ára mindennek, csak úgy röpködnek a százak meg az ezrek, ahogy olvassák be, a végén meg csak hüledezik az ember, hogy mennyi?!

Hozzátette: már nem nagyon tud többet spórolni, a rezsin, a gyógyszerein meg azon kívül, amit megeszik, nem költ semmire. 127 ezerből nem telik, utalt a havi nyugdíjára.

Dóri a férjével és a kisgyermekével egy felújított családi házban lakik Nagyatádon. Mint kiderült, alaposan átbeszélték otthon, hogyan fognak spórolni.

Mivel a gyed után most visszamegyek dolgozni, idén téltől napközben nem leszünk otthon, a termosztátot 21 fokon hagyjuk, csak estére tekerjük fel 24-re. Úgy beszéltük meg, ha a gáz nagyon drága lesz, kiépítünk egy fatüzelésű kandallót a nappaliban, most arra spórolunk, az kb. 800 ezer-1 millió forintba kerül. Lemondtunk a klímáról, mégsem veszünk, és ha pl. esős idő lesz napközben, sötétebb, akkor sem kapcsoljuk fel a villanyt. Az elektromos dolgok amúgy nem mennek nálunk, tévézni nem szoktunk. Ebben a hőségben úgy hűtjük a házat, hogy reggel 7 óra körül bezárom az ablakokat, lehúzom a redőnyöket, este pedig, amikor besötétedik, kinyitom a nyílászárókat elöl és hátul is.

Körkérdésünk során ráakadtunk egy olyan fiatalemberre, akkor azt mesélte, hogy eddig külön albérletben laktak a párjával, de most úgy érezték, itt az ideje, hogy összeköltözzenek. Mosolyogva úgy fogalmazott: a rezsiemelés összehozott bennünket.

Depositphotos
Depositphotos

Megosztás