Házi karanténba került az első nagyatádi

Az Atádhír értesülését megerősítette Ormai István polgármester. Egyúttal elmondta: holnaptól a gyógyfürdő működését is felfüggesztik, és rövidítik az ügyfélfogadást a polgármesteri hivatalban.

A legutóbbi, két nappal ezelőtti ismert adatok szerint eddig több mint 460, az osztrák és szlovén határon Magyarországra belépni kívánó magyar állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba az ideiglenes határellenőrzés csütörtöki visszaállítása óta.

Éppen ma kaptam egy tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központtól. Eszerint egy ember került házi karanténba Nagyatádon, aki külföldről érkezett haza – válaszolta kérdésünkre Ormai István.

Mint ismert, a házi karanténba rendelteket ellenőrzi a rendőrség: nem hagyhatják el tartózkodási helyüket, nem fogadhatnak vendégeket, táblát kell kirakniuk az ajtóra, senkivel sem érintkezhetnek, ellátásukat pedig – ha nincs családi, baráti segítség – az önkormányzatnak kell megoldania. Ilyen hatósági házi karanténra kötelezik már azokat a magyar állampolgárokat is, akik pl. Olaszországból (vagy más, fertőzött területről) érkeznek most az ország területére, még akkor is, ha tünetmentesek. Ők a magyar határ átlépésekor  egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek.

A házi karanténba rendelt személy köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. A háztartási szemetet pedig dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tennie. Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki.Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

Nagyatád polgármestere azt is elmondta: holnaptól felfüggesztik a gyógyfürdő működését, csak az orvosi beutalóval érkezett betegeket fogadják, illetve azokat, akik már megkezdték a kezelésüket.

A polgármesteri hivatal ügyfélfogadását lerövidítik: ezentúl csak hétfőnként és szerdánként 8 órától 12 óráig intézhetik ott ügyeiket a helyiek.

Mint azt korábban már megírtuk, holnaptól a nagyatádi óvodák és a bölcsőde, valamint a két nappali ellátást végző idősek otthona sem fogadja az ellátottakat.

 

 

Megosztás