Háziorvosok: egyre több a COVID-pozitív eset Nagyatádon

Akad olyan körzet a városban, ahol csak egy, máshol napi 4-5 tesztet is végeztettek a héten a háziorvosok. Egyikük csak a mai napon három pozitív visszajelzést is kapott.

Egyre több a COVID-gyanús eset a városban is a nagyatádi háziorvosok egybehangzó tapasztalatai szerint. Az általunk megkérdezettek változó adatokról számoltak be: akadt, akinek a héten csupán egy betege lett igazoltan fertőzött, másnak viszont csak a mai napon három is. Utóbbiak jellemzően jóval több tesztet is végeztetnek. Az orvosok tapasztalatai szerint mostanában 2-3 napon belül érkezik meg ezeknek a vizsgálatoknak az eredménye.

Influenzaszerű tünetegyüttessel jelentkeznek a páciensek, ezek a betegség kezdetét jelző tünetek: kapar a torkom, folyik az orrom, köhögök. Aztán 4-5 nap múlva visszatérnek egyrészt azzal, hogy erősödtek a tünetek, nehezebben kapnak levegőt, fáradékonyabbak, másrészt pedig szag- és/vagy ízleléskiesésre panaszkodnak – jellemezte a helyzetet az egyik nagyatádi háziorvos. – Ilyenkor karanténba küldjük az illetőt, leadjuk az esetről a dokumentációt egyrészt a népegészségügyi szolgálatnak, hogy kiküldhessék a szükséges határozatot, másrészt a mentőszolgálatnak. Ők veszik le a mintát, és küldik el tesztelésre.

A háziorvosok tapasztalatai szerint, ha reggel leadják a jelentést, még aznap le is veszik a mintát az érintettektől, egyébként pedig másnap. Az esetkocsik még késő éjszaka is dolgoznak, mondták, ami mutatja a leterheltségüket. Egyébként súlyos esetről ezidáig egyikük sem számolt be. Viszont több olyan beteget is említettek, aki másodszor esik át a koronavíruson, és olyat is, akinek hetek óta folyamatosan pozitívak a tesztjei.

Nyilvánvaló, hogy több tesztre lenne szükség, ezzel együtt pedig sokkal erősebb kontaktvizsgálatra – válaszolta kérdésünkre egy másik nagyatádi háziorvos. – Valószínűleg kapacitáshiány van, ezért adódik ez a probléma. Az is egyértelmű, hogy elengedhetetlenül fontos lenne, hogy rendszeresen szűrjék az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat.

Egyelőre azonban a szűrések aránya országosan messze elmarad a WHO által elfogadott szinttől: legutóbb 15600 tesztből 2291 lett pozitív, ami 14,7%-os arány; ennek 5% alatt kellene lennie. Tekintve, hogy már jóval kevesebben vannak karanténban, mint ahányan aktív fertőzöttek, ez azt mutatja: összeomlóban van a kontaktkutatás is Magyarországon. Ugyancsak sokat elárul a helyzet súlyosságáról, hogy egy nap alatt csaknem 10%-kal nőtt a kórházban ápoltak száma, és 8%-kal a lélegeztetőgépen lévőké.

 

Megosztás