Háziorvosok: kizárt, hogy húsvétra mindenki megkapja az első oltást

Ahhoz sokkal több nyugati vakcina kellene. A kínait csak minden 2. ember fogadja el, pedig a krónikus betegeknek nem is ajánlják az atádi háziorvosok. Szerintük most jobban kell félni a Covidtól, mint az oltóanyagtól.

Frissítés 2021. 03. 03. 7:26-kor: Cikkünkben helyreigazítással kell élünk. A kínai vakcináról a megkérdezett háziorvos úgy nyilatkozott, hogy éppen a krónikus betegekenek is ajánlják. Ezt az információt félreértettük, elnézést kérünk olvasóinktól a hibáért. 

Ugyanis megint emelkedik a megbetegedések száma Nagyatádon is. A háziorvosok szerint utoljára novemberben volt annyi pozitív esetük, mint az elmúlt napokban. Egyikük azt mondta, tegnap tíz betegét küldte tesztelésre.

Súlyosabbak a tüneteik, mint eddig, most nagyon legyengíti a betegeket a vírus – mondta dr. Erdő Gabriella háziorvos. – Többnyire fent lenni sem tudnak. Nagyon fáj a fejük, a torkuk, lázasak, pont olyan, mint egy megfázásos tünetcsoport.

Mostanában főleg a 35-60 év közöttieket dönti le a lábukról a koronavírus. A háziorvosok tapasztalatai szerint elsősorban a gyerekek viszik haza a kórt az iskolából, óvodából és bölcsődéből.

A gyógyulás folyamata is lassabb és nehezebb, nem vészelik át olyan könnyen – ismertette a helyzetet dr. Horváth Tünde. – Ugyan mostanában csak ketten kerültek a körzetemből kórházba, de nagyon sok betegemnek marad vissza nehézlégzése még a karantén időszaka után is.

A doktorok arra hívják fel a figyelmet, hogy most sokkal jobban kell félni a Covidtól, mint bármelyik védőoltástól. Már az első is jelentős védettséget biztosít, a második pedig 80-90 százalékosat is. Így jóval kisebb eséllyel kaphatjuk el a vírust, nem kerülünk kórházba és lélegeztetőgépre. Arra biztatnak mindenkit, hogy regisztráljanak, és fogadják el a kínai vakcinát is.

Több mint 3 órát telefonáltam tegnapelőtt este , a 70 hívásból 30-an fogadták el a kínai készítményt – mondta egyikük. – Krónikus betegeknek nem is ajánljuk, de még így is nagy az elutasítás.

Annál többen telefonálnak: rajta vannak-e a listán, hányadikok a sorban, mikor kerülnek sorra? Ám a háziorvosok ezekre a kérdésekre nagyrészt nem tudnak válaszolni, mert ők a népegészségügyi osztálytól kapott szűk listák alapján dolgoznak, semmi másra nincs rálátásuk. Segítséget pedig nem kapnak sehonnan sem. A héten egy-egy praxisban 30-40 embert tudnak beoltani a kínai szérummal, továbbá 20-20 nevet tudnak leadni a kórháznak a Pfizerre várók közül. Utóbbin még mindig csak a 80 évesnél idősebbek szerepelnek.

Az első pfizereseknek a héten kellene beadni az ismétlő oltást, az astrásoknak pedig a jövő héten, de még nem tudom, megérkeznek-e ezek a vakcinák – mondta az egyik háziorvos. – A kínaiból állítólag még jön a héten.

Az oltás menetét jól szemlélteti, hogy például dr. Horváth Tünde 2200 fős körzetében eddig összesen alig 50-60 embert tudtak beoltani. A háziorvosok biztosra veszik: ilyen ütemben kizárt, hogy húsvétig mindenki megkapja legalább az első védőoltását.

(Nyitókép: MTI)

 

 

 

 

Megosztás