Hónapok óta hevernek a farönkök a 68-as út mentén

Novemberben fordultak hozzánk azzal olvasóink, hogy a fakivágások után túl sokáig maradnak a farönkök az úttest szélén. Azóta is ott vannak, jelezték most ismét. Megkérdeztük, miért. Meg fognak lepődni a közút válaszán.

A fakivágások miatt gyakran állt a forgalom a 68-as főúton Nagyatád és Ötvöskónyi, valamint Segesd között, de leginkább az úttest szélén felhalmozott rönkök miatt panaszkodtak olvasóink, mondván, balesetveszélyesek.

Érdeklődésünkre november végén ezt válaszolta a Magyar Közút N. Zrt. kommunikációs osztálya:

„A 68-as főúton Nagyatád és Ötvöskónyi, valamint Ötvöskónyi és Segesd között az érintett szakaszon található fák állapota miatt zajlanak a fakivágási munkák. Ezeket a beavatkozásokat kifejezetten a vegetációs és költési időszakon túlra ütemezték be a szakemberek. A szükséges beavatkozásokat ennek alapján folyamatosan, ütemezetten végzik a kivitelezők A munkálatokat szerződés szerint 2022. január 28-ig kell befejezni, amellyel kapcsolatban vállalkozó is és mi is arra törekszünk, hogy a határidő tartható legyen. A munkafolyamat kapcsán történt hatósági ellenőrzés, mely során a hatóság nem talált problémát. Ugyanakkor mi is felhívtuk a külső vállalkozó figyelmét, hogy az elkövetkező időszakban kiemelten figyeljen az út menti faanyag biztonságos módon történő elhelyezésére.”

Olvasóink tegnap újra jelezték, hogy a rönkök azóta is ott vannak. Ellenőriztük (és le is fotóztuk), valóban így van, ezért aztán ismét kérdést tettünk fel az állami közútkezelőnek. Ezúttal gyorsabban válaszoltak. Íme:

„A 68-as főúton továbbra is ütemezetten zajlik a favágás és ezután az ágak, farönkök elszállítása. A január 28-ig tartó befejezési dátumot a vállalkozó kérésére meghosszabbítottuk 150 nappal. A vállalkozó most Ötvöskónyi – Segesd és Segesd – Böhönye között végez munkát. A kivágott fákat, azok ágait kapacitása függvényében folyamatosan elszállítja. Kollégáink rendszeresen ellenőrzik a munkálatokat, a forgalomkorlátozás meglétét, a faanyag biztonságos elhelyezését. Amennyiben rendellenességet tapasztalunk, jelezzük azt a vállalkozó felé.”

Mit is tehetnénk hozzá? Még szerencse, hogy a munka „továbbra is ütemezetten folyik”, különben mi lenne? Ott árválkodhatnának a faágak hónapokig. Az ugyancsak örömteli, hogy az eredetileg cirka 3 hónapos munkát (november-január) meghosszabbították vagy 5 hónappal. Igencsak nagyvonalú megbízónak tűnik a Magyar Közút Zrt., példát mutat a magánszektornak is idehaza, minek ez a rohanás, nem ráérünk? Bár „a vegetációs és költési időszakon túlra” való ütemezéssel így már adódik egy csöpp ütközés, de több is veszett Mohácsnál! Leginkább a vállalkozó kapacitása miatt aggódhatnánk, aminek a „függvényében folyamatosan elszállítja” a kivágott fákat. Amelyek még Nagyatád és Ötvöskónyi között is ott hevernek az út mentén, pedig ők már Segesd és Böhönye között járnak.

Viszont legalább törekedtek arra, „hogy a határidő tartható legyen.” Mindig ezt mondom: ha nem is sikerül, legalább törekedjünk rá.

Megosztás