Hónapokat csúsznak a hagyatéki ügyek

A Nagyatádi járásban februári és márciusi halálesetek hagyatéki ügyeit tárgyalják most. Már eddig olyan sok ügyszám lett, mint amennyi tavaly augusztus végéig. Országosan 8-9 hónapig is húzódhat most az ügyintézés.

Tavasszal heteken át nem lehetett normál körülmények között tárgyalni a hagyatéki ügyeket, az elektronikus pedig kivitelezhetetlen volt. A jelenség hátterében azonban nem csak a járvány áll, járt utána a Népszava. Főként a kistelepüléseken látja kritikusnak a helyzetet a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke. Tóth János rámutatott: tavaly megváltoztak a hagyatéki eljárás feladatai, ez nagy többletterhet ró az ügyintézőkre.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, Tóth Ádám szerint egy-egy ügyintéző megbetegedése és a hivatalokban végrehajtott személycserék miatt is feltorlódhattak az akták.

Információink szerint a Nagyatádi járásban mintegy 15-20 százalékkal több hagyatéki ügyet kell tárgyalniuk az önkormányzatoknak és a közjegyzőnek. Például áprilisban mintegy 81 százalékkal több temetést tartottak a járásban, mint egy éve, a megyében ennek csaknem a duplája volt a növekedés.

 

Megosztás