Hózápor süvített végig a járáson

Fél óra alatt végigsöpört egy sűrű hóesés Segesd és Nagyatád között. A következő három napban gyakran számíthatunk hasonló időjárásra.

Míg Nagyatádon szikrázó napsütés volt, addig Segesdről azt jelezték: olyan sűrűn szakad a hó, hogy félre kellett állniuk az autóval. Az Ötvöskónyiból Segesd felé haladók egyik pillanatról a másikra léptek be a havazás zónájába, a zápor határa olyan éles volt, „mintha falba ütköztek volna” – írta az egyik olvasónk.

A csapadékintenzitás Segesd és Nagyatád fölött nem sokkal 13 óra után
A csapadékintenzitás Segesd és Nagyatád fölött nem sokkal 13 óra után

15 perc sem kellett hozzá, és Nagyatádra is megérkezett a hózápor. Fél óra múlva el is állt, újabb 10 perc múlva pedig újra ragyogva sütött a nap.

Ez nem köd, hanem hóesés!
Ez nem köd, hanem hóesés!

Megkérdeztük Varjas Kornélt, a Metnet adminisztrátorát, hogyan kavarognak a felhők Somogy felett? Mint kiderült, a következő napokban hasonló időjárási jelenségeket fogunk tapasztalni.

Ez lesz a következő három nap időjárása, hózáporok alakulhatnak ki a környéken vegyes a területi eloszlásban, olyan lesz, mintha sörétes puskával lőttek volna Somogyra. Tipikus hózáporos időnk lesz, akár dörgés, villámlás is kísérheti, a szél ilyenkor megélénkül, akár 40-50 kilométer per órás széllökések is előfordulhatnak.

Ehhez meglehetősen hideg idő is társulni fog, hétfő hajnalban akár mínusz 13 fokig süllyedhet a hőmérséklet, és napközben is fagypont közelében marad.

Frissítés: 14:40-kor ismét havazni kezdett Nagyatádon. Ezúttal Lábodot érte el előbb a felhő. 15 perccel a második hózápor előtt így nézett ki a szomszéd falu:

Fotó: Varjas Kornél
Fotó: Varjas Kornél
Megosztás