Húsból kevesebb, tésztából több fogy

Kifordulnak a húsáraktól a vevők, fogalmazott egy nagyatádi boltos. Tovább nőtt a fogyasztók árérzékenysége. Az áruházláncok erős húsvéti forgalomra számítanak, de élénkül az olcsóbb és az akciós termékek kereslete.

Rengetegen átfordultak a tészták felé, kevesebb hús fogy, látszik, hogy alternatívákat keresnek az emberek, ennyi tésztát nagyon régen nem adtam el, mint mostanában – érzékeltette a változást egy nagyatádi boltos.

Más azt hangoztatta, hogy az élelmiszerek és a csomagolóanyagok (papír, nylonzacskó) drágulása már tavaly megjelent, a háború azonban az felpörgette azokat.

Főként a takarmányárak emelkedése miatt a húsok kiemelkedően drágultak az elmúlt hetekben, legalább 15 százalékkal. A vegyi termékek minimálisan kerülnek többe, a többi átlagosan, 5-6 százalékkal.

Erős húsvéti forgalomra számítanak, ugyanakkor az olcsóbb és az akciós termékek iránti élénkülő érdeklődésről számoltak be az MTI-nek nyilatkozó áruházláncok. Mint kiemelték: az idei húsvét kedvező időszakra esik, mert a fizetések utáni időszakra esik az ünnep.

Az áruházláncok erős keresletet tapasztalnak az élelmiszerek területén, ugyanakkor szerintük érezhető a fogyasztók szokásosnál is nagyobb árérzékenysége. A vásárlók jelentős része az olcsóbb, illetve az akciós termékeket keresi, és sokan időzítik vásárlásukat a kuponakciók időszakára. Az ünnepet megelőző időszakban a vásárlások átlagos értéke jelentősen, akár 30-40 százalékkal is meghaladja a máskor tapasztaltat – jelezték.

Az utolsó héten a legnagyobb a vásárlói roham, ilyenkor nemcsak többet költenek a vevők egy-egy vásárlásnál, hanem jóval többen is vásárolnak.

A legerősebb húsvéti forgalom ma (nagycsütörtökön) és nagyszombaton várható.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás