Így nyitottak Nagyatádon az üzletek

Egy hónap után fogadhatják ismét a vendégeiket a boltok és a szolgáltatást végzők. Tovább lehetnek nyitva, mint korábban, de közben egy új rendszer is életbe lépett: korlátozzák az üzletbe belépők számát.

Éppen egy hónapig voltak kénytelenek zárva tartani Nagyatádon is az üzletek és a szolgáltatók. Szerdától azonban már csak este 10 órától van érvényben a kijárási tilalom, így a boltok is tovább tarthatnak nyitva, ám az egyszerre benn tartózkodó vásárlók számát korlátozzák. Körülnéztünk, mi a helyzet Nagyatádon.

Az első nap még inkább csak érdeklődők tértek be, hogy mi újság, hogy vagy, vevő nemigen akadt – mondta az egyik ruhaüzlet tulajdonosa. – Ahogy méregettem az eladóteret, nálam egyszerre hét ember tartózkodhat benn.

A ruhákat és cipőket kínáló boltok üzemeltetői azt mondják, nagyon rosszkor kellett zárva tartaniuk: az idei húsvét és a tavalyi is ráment. Ráadásul ilyenkor éppen szezonváltás van, még pár hétig tart az átmeneti kabátok ideje, aztán már érkeznek az idei nyári ruhák. Több divatáruval foglalkozó butikos is úgy fogalmazott, komoly veszteségeik vannak. Amikor jeleztük, hogy a kormány bejelentése szerint áprilisra is kérhetnek bértámogatást a cégek, indulatos válaszokat kaptunk.

Ne is kérdezze ezt, csak a vérnyomásom megy föl! – bosszankodott az egyik tulajdonos. – Ennél már csak az zaklatna föl jobban, ha beválna, amitől itt többen is tartanak, tudniillik, hogy majd szeptemberben megint be kell zárnunk.

Az április 7-től érvényes határozat értelmében az üzletekben 10 négyzetméterenként 1 vásárló tartózkodhat. Ebbe nem számít bele a 14 év alatti gyermek, a 65 év feletti, illetve a fogyatékkal élő személy kísérője.

Az atádi szupermarketek visszaálltak a korábbi nyitvatartási rendre, vagyis este tovább szolgálják ki a vevőiket: pl. a Tesco és a Lidl 21.00, a Spar 20.00 óráig. A Tescoban egyébként egyszerre legfeljebb 185, a Sparban pedig 67 vásárló tartózkodhat. A bejáratokhoz kifüggesztett tájékoztatók szerint mindenhova csak bevásárlókocsival és/vagy -kosárral léphetünk be. Tegnap a környékükön nem volt tumultus munkaidő után sem, úgy tűnik, a későbbi zárás jót tesz a tömeges vásárlás elkerülésének.

Nálunk csak ünnepek előtt volt nagyobb sor, olyankor megkértük a vásárlóinkat, hogy kint várakozzanak. Most egyébként egyszerre négyen tartózkodhatnak bent – mondta Papp Zoltán, a Tom Market üzletvezetője.

A nagyatádi piacon is megnyitották a kinti területet, most már nem csak a váráscsarnokban folyik árusítás.

Azonban ott is be kell tartani a maszkviselésre és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat – hívta fel a figyelmet Kutiné Csicskár Edit, a városgondnokság igazgatója. – A rendőrség rendszeresen ellenőrzi is a területet, és megbírságolják a szabályszegőket.

A szépségipari szakemberek több mint 24 ezres „Szabad szolgáltatók” nevű facebook-csoportja eddig is értetlenül állt a korlátozás előtt, mondván, ha valahol, náluk aztán igazán adottak a biztonságos és higiénikus feltételek. Egyszerre nem várakozik 3-4 ember a helyiségben, mindent tudnak fertőtleníteni, sokkal inkább, mint egy bevásárlóközpontban.

Már nagyon vártuk mi is és a vendégeink is a nyitást, sajnos, nagy volt a bizonytalanság, ez felőrli az embert – mondta Koncz Krisztina kéz- és lábápoló. – Már menet közben is érdeklődtek a vendégeink, most pedig a következő 2-3 hétre tele van a naptáram. Igaz, lehet, hogy páran még nem mernek eljönni, mert benne van az emberekben a félelem.

A vendéglátóhelyek azonban továbbra is csak elvitelre adhatnak ételt, a helyben fogyasztás a nyitott teraszokon is tilos.

Megosztás