Így szavazunk vasárnap

A választókörzetünkben 4 egyéni jelöltből egyre adhatjuk le a voksunkat, az országos listán pedig 6 induló közül választhatunk. És persze a népszavazás kérdéseire is választ kell adnunk. Hol és hogyan tehetjük ezt meg?

Összegyűjtöttük a fontos információkat az országgyűlési választáshoz. 

Nagyatádon 9 szavazókörben adhatják le a szavazatukat a választópolgárok. A szavazókörökhöz tartozó utcák nevét, és a szavazás helyszínét a cikkünk végén találják.

2022. április 3-án az országgyűlési képviselők választása és az országos népszavazás napján 6 órától nyitnak a szavazóhelyiségek. A választópolgár a lakcíme szerinti szavazókörben adhatja le a szavazatait, ott szerepel a névjegyzékben. 

A választópolgárnak a szavazás előtt a személyazonosságát és a személyi azonosítóját vagy lakcímét igazolni kell.

Személyazonosság igazolására magyar hatóság által kiállított alábbi érvényes okmányok alkalmasak

  • kártya formátumú személyazonosító igazolvány
  • régi típusú, könyv formátumú személyazonosító igazolvány
  • ideiglenes személyazonosító igazolvány
  • vezetői engedély
  • útlevél
  • ideiglenes útlevél

A veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat azonban érvényesnek kell tekinteni. Érvényes a személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, illetve az útlevél, ha érvényességi ideje 2020. március 11, vagy azt követő időpont.

Személyi azonosító igazolására csak magyar hatóságok által kiállított alábbi érvényes okmányok alkalmasak

  • személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya túloldala)
  • hatósági bizonyítvány
  • igazolás személyazonosító jelről

Lakcím igazolására magyar hatóságok által kiállított alábbi érvényes okmányok alkalmasak

  • lakcímet igazoló hatósági igazolvány
  • lakcímbejelentő lap átvételi elismervény szelvény része
  • régi könyv alakú személyazonosító igazolvány, ha tartalmazza a lakcímet.

A szükséges igazolások után, a névjegyzéken szereplő választópolgár a névjegyzék aláírásával igazolja a szavazólapok átvételét. A szavazóhelyiségben kizárólag az szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel.

A választópolgár külön aláírással igazolja a névjegyzéken a népszavazás szavazólapjainak átvételét és külön az országgyűlési választás szavazólapjainak átvételét. A választópolgár ezt követően megkapja a szavazólapokat, melyeket előtte bélyegeznek le.

A szavazás titkosságát a szavazófülke biztosítja, de a választópolgár nem kötelezhető annak használatára. 

Érvényesen szavazni az alábbiak szerint lehet:

  • Az országgyűlési képviselők választásán egy jelölt vagy egy lista neve melletti körben, tollal, egymást metsző két vonallal (x vagy + jellel) lehet.
  • Az országos népszavazáson kérdésenként az „igen” vagy a „nem „ válasz feletti körben tollal, egymást metsző két vonallal (x vagy + jellel) lehet.

A szavazópolgár a szavazat leadásához használhatja szavazófülkében elhelyezett tollat, vagy a saját tollát. Ha a választópolgár a szavazólap urnába helyezése előtt jelzi, hogy a szavazólapot elrontotta, helyette egy esetben új szavazólapot kap.

19 órakor zárnak a szavazóhelyiségek, aki ekkor a szavazóhelyiségben, vagy annak előterében sorban áll, még szavazhat, de a később érkezők már nem.

Szavazás mozgóurnával

Az a választópolgár, aki egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, hogy ott adja le a szavazatát, 2022. április 3-án 12 óráig mozgóurnát kérhet. A kérelem írásban nyújtható be, és tartalmaznia kell a választópolgár nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját, a választópolgár aláírását, valamint a mozgóurna-igénylés okát.

A kérelem az alábbi módokon nyújtható be:

1. A szavazatszámláló bizottsághoz a szavazás napján 12.00 óráig nyújtható be

  • írásbeli meghatalmazással nem rendelkező kézbesítővel (futár, hozzátartozó vagy egyéb személy), ha a kérelmet a választópolgár írta alá,
  • írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazott útján, ebben az esetben a kérelmet a meghatalmazott írja alá.
  •  

2. a helyi választási irodához nyújtható be

  • ügyfélkapus azonosítással a szavazás napján 12.00 óráig, 
  • írásbeli meghatalmazással nem rendelkező kézbesítővel, – ebben az esetben a kérelmet a választópolgár írja alá, – a szavazást megelőző második napon (pénteken) 16 óráig  
  • írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazott útján, – ebben az esetben a   kérelmet a meghatalmazott írja alá, – a szavazást megelőző második napon (pénteken) 16.00 óráig 

A kérelmet a szavazást megelőző második napon (péntek) 16.00 óráig lehet visszavonni.

A kérelemben feltüntetett személyes adatainak meg kell egyezniük a választópolgár lakcímkártyáján feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja.

Aki mozgóurnát kért, a szavazókörben személyesen nem szavazhat.

 

Nagyatádon 9 szavazókörben adhatják le a szavazatukat a választópolgárok. Ezek pedig a következők:

001. számú szavazókör:

A szavazóhelyiség címe: Kivadári Iskola Nagyatád, Háromfai u. 14.

A szavazókörhöz tartozó utcák: Barapuszta, Fürdő u., Háromfai u., Rózsadomb u., Szentkirályi u.

002. számú szavazókör:

A szavazóhelyiség címe: Árpád Fejedelem Általános Iskola Nagyatád, Árpád u. 2. 

A szavazókörhöz tartozó utcák: Jókai u., Kiszely László u., Mártírok útja.

003.számú szavazókör:

A szavazóhelyiség címe: Gyöngyvirág Óvoda Nagyatád, Árpád u. 16.

A szavazókörhöz tartozó utcák: Árpád u., Bartók Béla u., Erkel Ferenc u., Hunyadi u., Kodály Zoltán u., Somssich Eszter u., Széchenyi tér 1-10.

004. számú szavazókör:

A szavazóhelyiség címe: Bárdos Lajos Általános Iskola Nagyatád, Baross G. u. 4.

A szavazókörhöz tartozó utcák: Aradi u., Kossuth u.

005. számú szavazókör:

A szavazóhelyiség címe: Napsugár Óvoda Nagyatád, Alkotmány u. 15.

A szavazókörhöz tartozó utcák: Alkotmány u., Bajcsy-Zsilinszky u., Báthori u., Bercsényi u., Beregszászi u., Bezerédi u., Bocskai u., Csokonai u., Czindery Ignác u., Hild János sétány, Jánosmajor, Korányi Sándor u., Munkás u., Rókus köz, Széchenyi tér 11-37., Szent Flórián tér, Tallián Andor u., Zrínyi köz, Zrínyi u.

006. számú szavazókör:

A szavazóhelyiség címe: Ady Endre Gimnázium Nagyatád, Dózsa Gy. u. 13.

A szavazókörhöz tartozó utcák: Arany János u., Baross Gábor u., Dózsa György u., Honfoglalás tere, József Attila sétány, Kápolna u., Koch Róbert u., Kolozsvári u., Komáromi u., Lőcsei köz, Lőcsei u., Luther Márton tér, Nagy Imre tér, Petőfi tér, Piac tér, Rózsa u., Rozsnyói u., Somogyszobi u., Szent István park, Tavasz u., Temesvári u.

007. számú szavazókör:

A szavazóhelyiség címe: Nagyatádi Kollégium Nagyatád, Baross G. u. 10.

A szavazókörhöz tartozó utcák: Ács u., Damjanich u., Döbrögi erdészház, Döbrögpuszta, Eperjesi u., Gyárköz u., Hókamalom puszta, Mező u., Munkácsy u., Napfény u., Pozsonyi u., Segesvári u., Selmecbányai u., Somogyi Béla u., Szabó Dezső u., Ungvári u., Vasút u.

008. számú szavazókör:

A szavazóhelyiség címe: Hétpettyes Óvoda Nagyatád, Honvéd u. 76.

A szavazókörhöz tartozó utcák: Ady Endre u., Ady köz, Ámor köz, Ámor u., Ciklámen u., Csalogány sor, Fácán sor, Fecske u., Fogoly u., Halastópuszta, Harkály u., Hársfa u., Honvéd köz, Honvéd u., Hóvirág u., Ibolya u., József Attila u., Liget u., Rigó u., Rinya u., Szabadság tér, Szabadság u., Szarka u., Szarvas u., Tölgyfa u., Újkút puszta

009. számú szavazókör:

A szavazóhelyiség címe: Százszorszép Óvoda Nagyatád, Rákóczi u 41.

A szavazókörhöz tartozó utcák: Béke u., Erzsébet királyné tér, Gyár u., Móricz Zsigmond u., Petőfi u., Rákóczi u., Szabadkai u., Szigetvári u., Táncsics u.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás