Így ünnepelték a munkások napját a múlt században

Számos, május elsejei felvonulás képei maradtak fenn az utókor számára Nagyatád múltjából. A helyi retro csoport gyűjtőmunkájának köszönhetően be is tudjuk mutatni ezeket a múlt századi  pillanatképeket.

Május elseje a munka ünnepe, a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap. A szocialista korban a munkások ünnepének is hívták. Május elseje elválaszthatatlan a munkásmozgalom ideológiájától, azonban eredete nem a 20. századi szocialista országokból ered. A munka napja egészen a 19. század elejéig nyúlik vissza, amikor még 12-14 órát is megköveteltek a dolgozóktól. A munkások összefogásának egyebek mellett a 8 órás munkaidő bevezetése volt a fő célja. Ezt elsőként egyébként Ausztráliában harcolták ki a dolgozók 1856-ban. Az I. Internacionálé 1866-os első kongresszusa a 8 órás munkanap globális bevezetését tűzte ki missziójául. 1890-ben tartottak a munkásmozgalmak először világszintű demonstrációt, köztük Magyarországon is. A II. Internacionálé 1891-es kongresszusán május elsejét hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították.

A múlt században különösen nagy hangsúlyt kapott az ünnepnap, főként a Szovjetunióban és tagországaiban, így Magyarországon is. A keleti blokk nemzetei látványos programokat, felvonulásokat szerveztek május elsején, mely munkaszüneti nap is lett egyben, ilyenkor ünnepelve a gazdasági és szociális vívmányokat. A Szovjetunió felbomlása után május elseje a munkavállalók szolidaritási napja lett, a látványos felvonulások helyett számos helyen majálisokat rendeznek ilyenkor.

Az alábbi képeket a Nagyatádi Retro Csoport vezetője, Magyar Gábor bocsátotta a rendelkezésünkre. A képtárakra kattintva böngészhetjük végéig a nagyatádi május elsejei ünnepségeken készült képeket az ötvenes évektől kezdve a 80-as évekig. Szerkesztőségünk ezúton is köszöni a felajánlásokat! Olvasóinkat pedig arra biztatjuk, írják meg kommentben, ha felismertek valakit egy-egy képen, osszák meg velünk május elsejei történeteiket!

Megosztás