Ilyen a Nagyatádi járás jövedelmi helyzete

A Nagyatádi járásban élők jövedelmi szintje országosan és Somogyban is átlagosnak mondható. Ennél két járás van jobb helyzetben a megyében, háromnak a lakói viszont szegényebbek.

Változatlanul nyomasztó a jövedelmi különbség az ország legszegényebb és leggazdagabb térségei között – írja az Átlátszó a 2019-es év egy személyre jutó jövedelemről származó adatai alapján.

A magyarországi szegénységi küszöb 2005 óta nem változott, még mindig az uniós érték 40%-a. Ez azt jelenti, hogy a magyarok háromnegyede, uniós mércével mérve, szegénynek számít.

A legszegényebb magyar járások zömmel az ország északkeleti részén, a határ mentén találhatók. A gazdag járások többnyire az ország központi és északnyugati részén helyezkednek el. A különbségek elgondolkodtatóak: a legszegényebb járásban élők feleannyit sem keresnek, mint a leggazdagabb térségek lakói. Az ország területei közötti egyenlőtlenség akarva-akaratlanul is újratermeli önmagát, mert megfelelő segítség nélkül a szegényebb járások lakóinak kevés esélyük van kitörni – állapítja meg a lap.

Mint az Átlátszó ábráján is látszik, Somogyban a Siófoki és a Kaposvári járás életszínvonala a legmagasabb: 90-100 ezer forint az egy főre eső havi jövedelem. A Nagyatádi járásé a fonyódival és a tabival egy szinten van, 80-90 ezer forint. A legrosszabb anyagi helyzetű a Barcsi, a Csurgói és a Marcali járás, 70-80 ezer forintos átlagjövedelemmel.

Ábra: Átlátszó
Ábra: Átlátszó

 

Megosztás