Indul az Adventi süti naptár
Elkezdődött az advent, a várakozás, a visszaszámlálás! Egy virtuális adventi naptárat eszeltem ki, hogy megédesítsük az ünnep heteit. Az Atád ízeiben mától minden nap megjelenik egy-egy süti recept.
A kedvenceimből válogattam szeretettel, és remélem, mindenki talál majd benne olyat, amit karácsonyra el is készít a családnak!
Adventi süti naptárunk első darabja: Krémes gesztenyés szelet
Ennek az igazi téli sütinek a jó minőségű gesztenypüré a titka. Amikor vásárolunk, nézzük meg az összetevőket, mert bizony előfordul, hogy szójával és egyéb anyagokkal dúsítják. Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy háztól vagy a piacon tudunk venni igazi gesztenyéből készült pürét, akkor ne habozzunk.
Így készítsd el:
Először is egy jó kis piskótalapot kell sütni. A lapnak sütött piskótának van egy könnyen megjegyezhető alapmennyiség aránya: 1 tojáshoz 2dkg liszt és 2 dkg cukor. A készítése sem ördöngösség. A fehérjét verjük fel először a cukormennyiség felét lassan hozzáadva. Utána jöhet a sárgája a maradék cukorral. A fehérjehabból egy kicsit tegyünk át a sárgájához, és lazítsuk fel vele. Az így kapott habot tegyük vissza a fehérjéhez, és szitáljuk rá a lisztet. Most óvatosan, széles mozdulatokkal keverjük el. A tepsi hátuljára tegyünk sütőpapírt, és arra kenjük ki a lapot. 180 fokon addig süssük, míg szép színt nem kap. Amíg a lap hűl, addig el lehet készíteni a krémeket. A jó minőségű gesztenyepürét öntsük nyakon a rummal és a tejszínnel, majd kézi mixerrel keverjük habosra. A tetejére tejszínhab kerül, amit fele-fele arányban készítsünk a növényi és az állati tejszínből. Azért javaslom így, mert a növényi tejszín gondoskodik a tartásáról, a klasszikus habtejszín pedig a finom ízről. Szerintem remekül kiegészítik egymást, és ha a növényi tejszín cukrozott, akkor a másikhoz már nem kell több cukrot rakni. Már csak az összeállítás van hátra. A kihűlt lapra öntsünk egy réteg olvasztott csokit. Ha a réteg megszilárdult, akkor fel lehet kenni a gesztenyemasszát, és annak a tetejére a tejszínhabot. Díszítsük csokiforgáccsal!
Bevásárlólista: (30×40-es nagy tepsihez)
Tésztához: 8 tojás / 16 dkg cukor / 16 liszt, reszelt citromhéj, pár csepp vanília-kivonat
Csokiréteghez: 200 g csokoládé olvasztva, 200 g a díszítéshez
Gesztenyekrémhez: 40 dkg gesztenyemassza, egy korty rum, 200 ml habtejszín
Tejszín réteghez: 250 ml növényi tejszín, 250 ml habtejszín
Tipp: zöldséghámozóval könnyű a csokidekorációt elkészíteni.