Ingyen lehet ivartalanítani kutyát, macskát

A SaveAnimal egyesület idén is ingyenes ivartalanítási akciót hirdet a nagyatádi járásban. A kutyaszaporulat még mindig hatalmas gondot jelent, a nagyatádi menhely folyamatosan teljes kihasználtsággal működik.

Idén lesz a harmadik alkalom, hogy a nagyatádi járásban élőknek ingyenes ivartalanítási lehetőséget biztosítanak. Az akció első sorban kutyákra vonatkozik, de a macskatartók is igényelhetik a szolgáltatást. A kezdeményezést a németországi SaveAnimal egyesület teszi lehetővé, a helyi kapcsolattartója, Gelencsér Mónika hirdette meg a programot Nagyatádon. Ezzel elsősorban a hátrányos helyzetű családoknak kívánnak segíteni. Mónika az egyesületen keresztül segít magyar kutyáknak németországi otthont találni – ugyanis külföldön nagyobb sikerrel találnak gazdát.

A magyarok valamiért válogatósabbak – mesélte Mónika. – Ha befogadnak egy kutyát, sokszor visszahozzák ilyen-olyan indokkal: túl sokat ugat, elszökik, nem fogad szót. Az emberek elvárják, hogy nevelés nélkül tökéletes kutyát kapjanak.

Mónika maga is négy kutyát tart, ám ideiglenes befogadóként jelenleg összesen 26 ebről gondoskodik kivadári otthonában – amíg nem találnak nekik új otthont. Évek óta nagy problémát jelent a kutyák túlszaporulata Nagyatádon és a környékén. A Nagyatádi Természet- és Állatvédő Egyesület menhelye is folyamatosan teljes kihasználtsággal működik, az üres kennelek azonnal megtelnek. Tavalyelőtt a menhely is nyert pályázati forrást 100 kutya ivartalanítására, melyet a hátrányos helyzetű családok igényelhettek. Az egyesület vezetője, Simon Ivett szerint hamar jelentkeztek a lehetőségért.

Úgy tűnik, ha ingyenes az ivartalanítás, úgy sokan élnek vele. Ám sajnos ez a száz ivartalanítás még mindig nagyon kevés volt ahhoz, hogy érezhető hatása legyen a populációban – még mindig nagyon sok helyen folyamatosan szaporodnak a kutyák. Sokszor, amikor kérik, hogy vigyük el a kutyakölyköket, csak azzal a feltétellel tesszük, ha az anyját ivartalanítják – mondta az állatvédő egyesület elnöke.

Mónika szerint sok környékbeli házban tartanak felelőtlenül kutyákat áldatlan körülmények között.

Nemrég voltam egy családnál, ahol a szuka megkölykezett: öt kiskutya volt, és volt még az udvarban két felnőtt kankutya, mindegyik ivaros volt – mesélte Mónika. – Egy másik családnál csak azért kérték a kankutya ivartalanítását, mert megette a kölyköket. Egyszerűen az ivartalanítás szokása egyes helyeken valahogy még nem terjedt el. Főleg a hátrányos helyzetű családok azok, akik nem törődnek ezzel, de nagyon sokan vannak olyanok is, akik megtehetnék, de nem foglalkoznak vele, ez főleg az idősekre jellemző.

Az ivaros kankutyák párzás idején nyugtalanabbá válnak, sokszor elszöknek otthonról. Mónika szerint egy szuka évente akár 15-20 kölyköt is világra hozhat, így pedig a probléma exponenciálisan fokozódik. A túlszaporodott kutyaalmok nyomorúsága így csak tovább nő: a nemkívánatos kölyköket sokszor agyonütik, kidobják, kiteszik az erdőbe, így egyre több lesz a kóbor eb, melyek akár veszélyt is jelenthetnek.

Az elmúlt két évben a német egyesületnek hála több mint 100 kutyát sikerült ivartalanítani. A mostani akciónak nincs határideje. A kutyákon a beavatkozást a nagyatádi állatorvos, Termann Zsuzsanna végzi el. Szükség esetén az ebek azonosítócsipet is kapnak. Ha önnek is segítségre van szüksége kutyája vagy macskája ivartalanításában, telefonon keresse meg a SaveAnimal nagyatádi képviselőjét, Gelencsér Mónikát az alábbi telefonszámon: +36304674634.

Várják azok jelentkezését is, akik segíteni tudnak a kutyák szállításában. Illetve az egyesület megkéri a nagyatádi járás településeinek polgármestereit, hogyha tudnak olyan családokról, ahol sok kutya miatt szükség lenne ivartalanításra, úgy azt jelezzék SaveAnimal képviselőjének!

 

Megosztás