Ismét elérhetők a fogászati ellátások, de egyre kevesebb a fogorvos

Már 288 a tartósan betöltetlen fogorvosi alapellátást végző praxisok száma Magyarországon. Az év eleje óta 22 százalékkal növekedett a fogorvosok hiánya. Somogyban 9 körzetben nincs állandó fogászati ellátás.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint júniusban a fogorvosi alapellátásban tizenegy praxis szerződése szűnt meg – írta a 24.hu. Az elmúlt három hónapban folyamatosan növekedett az üresen álló fogászati rendelők száma: ez áprilisban még 235 volt, mostanra pedig elérte a 288-at. Ez több mint 850 ezer beteg ellátását érintheti hátrányosan.

Somogyban a rendelkezésekre álló adatok szerint 9 praxis áll betöltetlenül: egy-egy Iharosberényben, Kutason és Szulokon, kettő Csokonyavisontán, három Marcaliban és egy Nagyatádon.

Városunkban a négy fogorvosi körzet fogászati alapellátását jelenleg hárman oldják meg. Amióta dr. Viczing Flóra, a II. körzet korábbi fogorvosa visszavonult, azóta a helyettesítését dr. Hollósy Attila végzi, emellett ő felel a IV. körzetért is.

A járvány alatt az I. körzetet ellátó fogorvos, dr. Szabó László átmenetileg szüneteltette a betegellátást, mivel ő maga is veszélyeztetett korosztályba tartozik. Tegnaptól viszont ő is újraindította a praxisát.

Elindítjuk, de szűkítetten, ez azt jelenti, hogy a vizsgálatokra előre be kell jelentkezni. Nem megy úgy, mint annak idején, hogy bármikor bejön valaki a rendelőbe, és ott várakozik, amíg sorra kerül – mondta az Atádhírnek dr. Szabó László, aki egyébként dr. Hajdú Róberttel együtt végzi az iskolai fogászati kezeléseket is.

Ami még fontos változás: megszűnik a beavatkozásokat megelőző kötelező koronavírus tesztelés. Ezen nincsenek meglepődve a fogorvosok.

Várható volt, hogy megszűnik a tesztelési kényszer, hiszen bár eddig papíron végezhettünk beavatkozásokat, a gyakorlatban viszont nem, mert az emberek nem tudtak hol tesztet kérni – mondta az Atádhírnek a III. körzetet ellátó fogorvos, dr. Hajdú Róbert. – Ez egy amolyan üres kapura történő mellélövés helyzet volt. Most tegnaptól már ténylegesen lehet kezeléseket csinálni, viszont a higiéniás távolságtartás és az időpont-foglalási feltételek érvényben maradnak. Úgy lesz a betegfogadás, hogy a váróban ne találkozzanak egymással, legfeljebb egy köszönés erejéig. Így egyébként sokkal normálisabban lehet dolgozni: mindig tudjuk, ki fog érkezni, részletesebb, mélyrehatóbb a tanácsadás, jobban fel tudunk mi is készülni. De természetesen mindig hagyunk időt az akut esetekre is.

Bár Nagyatádon egyelőre megoldottá válik a fogászati ellátás, ám az országosan növekvő fogorvoshiány meglehetősen aggasztó. Már csak azért is mert, a magyarok fogai nemzetközi viszonylatban kiemelkedően rosszak, és ez már gyermekkorban elkezdődik: a Council of European Dentist felmérése szerint a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb, annak ellenére, hogy az állam teljesen megtéríti a fogászati ellátásukat. Ebben az életkorban már csak alig nyolcaduknak van ép fogsora, az átlagos magyar hatodikosnak háromnál több foga hiányzik, lyukas vagy tömött. A magyar 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a negyvenöt éveseknek pedig már csaknem dupla ennyi.

Megosztás