Ismét sok a panasz az atádi ivóvízre

Megint sűrűn elszíneződik, már ásványvízzel főztünk, fogat is azzal mostunk; évek alatt egyre gyakoribb, főleg esténként, amikor többen használják – így a tapasztalatok. Hamarosan teljes hálózatmosatás lesz Nagyatádon.

Tegyük rögtön hozzá: az legföljebb ideiglenesen javíthat a helyzeten, a valódi megoldás milliárdokba kerülne, de erről kicsit később.

Ahogy kitört a nyár, megint sorakoznak a közösségi oldalakon az atádiaknak az ivóvíz minőségére panaszkodó bejegyzései. Nem mindegyik idézhető hangnemű, így inkább megkérdeztünk néhány városlakót.

Marianna fotója
Köszönjük Mariannának a fotót

Heti kétszer is tudnék ilyen fotókat készíteni, legutóbb napokkal ezelőtt volt megint igen csúnya a víz, úgy nézett ki, mintha a teljes magyar fociválogatott fürdött volna benne, gondolkodtunk, megfürdessük-e a gyereket, mert még koszosabb lesz – számolt be tapasztalatairól Frühwirthné Magyarósi Marianna, aki egy képet is küldött. – Három éve költöztünk vissza Nagyatádra, ahogy múlik az idő, egyre gyakrabban tapasztaljuk ezt, főleg este, amikor többen használják a hálózatot.

Hozzájuk hasonlóan sokan fogyasztanak inkább ásványvizet, és használnak különféle víztisztító berendezést. A legtöbb panasz egyébként a henészi és a bodvicai városrészből érkezik, de Nagyatád központi részén, pl. az Aradi és a Hunyadi utcában élők is ilyen tapasztalatokról számoltak be.

A múlt hét közepén három napig ilyen volt a víz, tegnap kitisztult. Addig ásványvízzel főztünk, fogat is azzal mostunk, még a nyulakat sem mertem azzal itatni. Most végre megint tiszta vízben tud fürödni a kislányom – mesélte Orosházi Ramón, szintén egy fotóval illusztrálva a helyzetet.

A csapból kifolyó víz és az ásványvíz. Ramón fotója
A csapból kifolyó víz és az ásványvíz. Ramón fotója

Ami nem túl rózsás. A tanév végén elkezdik feltölteni az 5-10-15 köbméteres medencéket, és egyébként is, a melegben mindig megnő a vízfelhasználás: Nagyatádon a hűvösebb évszakokban napi 1800-2000 ezer köbméter víz fogy, ilyenkor kb. 2500 köbméter. A hálózaton árfolyó nagyobb vízáramlás jobban felkavarja a csövek falára lerakódott vasat és mangánt, amint arról már többször írtunk.

A szolgáltató helyi képviselőjét éppen szabadsága idején értük utol telefonon, de most is készségesen adott tájékoztatást.

A tisztító berendezések, de főleg a hálózat nagyon öregszik – mutatott rá a probléma gyökerére Kajdy Péter, a DRV nagyatádi üzemmérnökségének vezetője. – A múlt héten elvégeztük Lábod vízrendszerének a mosatását, két hét múlva Nagyatádon lesz teljes hálózatmosatás. Ez több mint egy hónapig fog tartani, hasonló ütemezésben, mint legutóbb, erről részletes tájékoztatást fogunk küldeni.

Ám amint azt cikkünk elején is jeleztük, ez nem oldja meg a problémát. Többször foglalkoztunk azzal az elmúlt években, hogy Nagyatádon – ahogy az ország számos pontján is – a vízvezetékrendszer rendkívül elavult: a gyakran 50 éves csövek 80 százaléka azbeszt. Tekintve, hogy a város hálózata 40 km-nél is hosszabb, tavalyi árakon számolva is legalább 2 milliárd (2 ezer millió) forintra lenne szükség ennek cseréjéhez. Ami állami forrás nélkül elképzelhetetlen.

Megosztás