Jön a beszolgáltatási törvény: nem lesznek lejárat előtti leértékelések

Búcsút mondhatunk az árcsökkentett termékeknek a nagy élelmiszerláncokban: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már be is nyújtotta az ezt célzó törvényjavaslatot, ismertebb nevén a beszolgáltatási törvényt.

A kiskereskedelmi adó 2,5 százalékról, 2,7 százalékra nő, és megjelentek a beszolgáltatási szabályok is – írja a Telex. Ez utóbbiak alapján a nagy (100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű) láncoknak fel kell ajánlani a lejárathoz közeledő élelmiszereit az állam számára. Így pl. a Lidlnek, a Penny Marketnek, a Sparnak és a Tescónak, hogy csak a Nagyatádon is lévőket említsük. Ezt 48 órával a minőségmegőrzési határidő előtt kell megtenni. Az új szabályok nem vonatkoznának azokra az élelmiszerekre, amelyeket eleve 48 óránál rövidebb lejárati idővel gyártanak, azaz megmenekül például a tescós-lidlös pékáru.

Az eddigi visszajelzések jó részében az emberek fogyasztóként kifogásolják, hogy a lejárat előtti terméket eddig nagy kedvezménnyel tudták megvenni, és erre már nem lesz lehetőségük.

Még a leárazott húst, tejterméket vagy zöldséget is sajnálják tőlünk, ez felháborító! – kelt ki magából egy nagyatádi háziasszony, Mária.

A hatvanegynéhány éves Ilona néni azt mondta, ugyan neki csupán 78 ezer a nyugdíja, mégis tart ezektől az élelmiszerektől, nehogy romlottak legyenek, nem szokta megvenni őket, más akciós termékeket viszont gyakran.

Most pl. a karácsonyi kacsát 50 százalékkal olcsóbban vettem meg, a csirkemellet pedig 30 százalékkal olcsóbban – így a Sparból éppen kilépő 63 éves Erzsébet. – Egyébként időnként aznapi lejáratú termékeket akár 70 százalékkal olcsóbban is meg lehet venni. Ez a kiskeresetűeknek nagyon sokat jelent! 

A kormányzati törvényjavaslat megítélésének sarkalatos pontja, hogy ha a hulladékok ingyenes elvonása alkotmányellenesnek minősült, akkor hogyan lehetne alkotmányos az élelmiszerek ingyenes elvonása – mutat rá az ellentmondásra a Telex.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

 

Megosztás