Jövő héten havazás és egy égi tünemény

Egész héten csak pár fokkal lesz fagypont felett a hőmérséklet. A mai nedves idő hajnalban havas esőként folytatódhat, csütörtökön pedig akár havazhat is. Pénteken különleges csillagászati esemény várható.

Kiadós csapadékmennyiség hullott a városunkra: 26,5 millimétert mérhettünk Nagyatádon, sok helyen a föld már nem is tudta elnyelni a lezúduló esővizet, városszerte nagy pocsolyák állnak az úttesten és az udvarokon is. A nedves időjárás hajnalig még néha-néha hozhat kisebb csapadékhullást, éjszaka ez akár havas eső is lehet, bár jelentős mennyiség nem várható, reggelre nem sok nyoma lesz.

Ma délután egy hidegfront érkezett városunk fölé, ennek hatására erősen lehűl az idő: kedden hajnalban akár -3 fokot is mérhetünk, szerda reggel pedig -4-et is. A hét első napjaiban a hőmérséklet napközben is csak nagy nehezen küzdi fel magát 4 fokig, még csütörtökön is 2 fok lesz a napi maximum. Ezen a napon ismét egy nedvesebb légtömeg érkezik, melynek nyomán először eső alakul ki, mely aztán átválthat havas esőbe, majd havazásba – bár ez még bizonytalan. Mindazonáltal elképzelhető, hogy pénteken hófödte tájakra ébredünk. Ám nagy valószínűséggel ez délutánra el is olvad, az előrejelzések 6 fokot jósolnak napközben.

Egész héten csak ritkán sütkérezhetünk: hétfőn és kedden időként előbújhat a nap, ám szerdán már újra sűrűsödnek a felhők, csütörtökön és pénteken csak ritkán fog kisütni. Ez egyben sajnos azt is jelenti, hogy nagy valószínűséggel lemaradunk egy ritka csillagászati eseményről: 10-én ugyanis a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold együttállása lesz megfigyelhető az éjszakai égen. Az égi jelenség naplemente után fokozatosan bontakozik ki, a négy égitest 17 órakor lesz látható – amennyiben ezt a felhők lehetővé teszik.

Megosztás