Két éve nem kap állami támogatást a megyei nyugdíjas-szövetség

A Somogyban 118 tagszervezetet működtető, mintegy 4 ezer fizetett tagot számláló megyei nyugdíjasszövetséget nem tartják méltónak a támogatásra.

Ezt a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége által rendezett nagyatádi találkozón tudtuk meg. A tagszervezeti vezetők éves összejövetelén ugyanis az egyik napirendi pont arról szólt, hogyan biztosítsák a szövetség anyagi helyzetét.

A Nemzeti Együttműködési Alap korábban tíz éven keresztül mindig legalább évi egymillió forinttal támogatta a somogyi nyugdíjasok szövetségét, két éve azonban nem tart méltónak erre bennünket – tárta fel nyíltan az okot Stikel János elnök az Atádhír kérdésére. – A somogyi szépkorúak szervezeteit összefogó megyei szövetségről beszélünk, amely mintegy 4 ezer fizető tagot számláló nyugdíjas szervezet. Mindenképpen az egyik legnagyobb somogyi civil szerveződés, amely egyébként komoly érdekvédelmi, kulturális,  hagyományápoló és szervezetépítő munkát végez az idősek mentális és fizikai állapotának a megőrzése érdekében. Ezt a szervezetet nem tartja méltónak arra az állami alapítvány, hogy támogassa.

Kicsit utánanéztünk. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) a törvény szerint a civil önszerveződések működését, szakmai tevékenységüket, a nemzeti összetartozást, valamint a közjó kiteljesedését támogatja központi költségvetésből.

A 2021. évi pályázatuk eredményeiből kitűnik: összesen 147 ezer hazai civil pályázatról döntöttek, a legtöbb szervezet 4-5 címszó alatt is kért támogatást. Összesített adatot nem, de ömlesztettet találtunk, az első oldalak nyertesei közül megemlítve párat:

  • 1956-os Pesti Srác Alapítvány 13 millió ft.
  • 1984.Körzeti Labdarúgó Szövetség (Makád): 3 770 ezer ft (sportkapcsolat erősítése a vajdasági Székelykeve civil szervezetével…)
  • 1. Futsal Club Veszprém: 5.8 millió ft.
  • 212.sz. Bornemissza Cserkész Alapítvány (Eger): 2,3 millió ft.

Nyilvánvalóan nem a megyei nyugdíjas szövetséget minősítik azok a döntések, amelyek szerint nem kapnak egy fillér állami támogatást sem a legnagyobb somogyi civil szerveződésként.

Megosztás