Központilag leállították a tanulók úszását

Szeptemberben még engedélyezték, szerződést is kötöttek az önkormányzattal, majd másfél hónap se telt el, itt a fűtési szezon, és közlik, hogy ennyi volt. Nagyatádon 300-nál is több gyerek úszásoktatása hiúsul meg.

A normál úszásoktatás keretein belül az Árpád iskola 4 és a Bárdos 3 osztálya igyekezett elsajátítani a vízbiztonságot, rajtuk kívül pedig az utóbbi intézmény további 7 sporttagozatos osztálya.

Ez a gyerekek és szüleik számára térítésmentes volt, a szállításukról az önkormányzat gondoskodott autóbusszal. Az úszásoktatás az iskolai testnevelés kereteibe illeszkedett.

Az iskolák fenntartója a hét közepén egy rendkívüli igazgatói értekezleten közölte a vezetőkkel, hogy a megnövekedett energiaköltségek miatt hétfőtől kénytelenek szüneteltetni az úszásoktatást. Vélhetően nem maguktól találták ki, fentről kaptak rá utasítást, és feltételezhetően valamennyi tankerületet érint az intézkedés. Ami alól egy kivétel akad, az Úszó Nemzet Programban résztvevő iskolák, felénk Barcson van ilyen.

Két eset lehetséges, mindkettő lesújtó: vagy nem képesek a minisztériumban, oktatásirányításban döntést hozók alig másfél hónappal előre látni és tervezni; vagy pontosan tudták, mi lesz, csak tanévkezdéskor még igyekeztek azt a látszatot kelteni, hogy minden rendben van.

Amúgy az úszásoktatás – mint már utaltunk rá – szerepel a tantervben, vagyis a testnevelés órákat át kell szervezni. Nyilván tornatermi órák lesznek helyettük, hogy csak áprilisig-e vagy meddig, azt, „természetesen” nem közölték, majd pár nappal előtte, mint most. A „gyerekek életminőségének javítása”, „egészséges életmódra való ösztönzése”, „az úszás mint életmentő mozgásforma” meg mehet a lecsóba.

Az önkormányzattól megkérdeztük, mi lesz így az uszoda nyitvatartásával. Mint megtudtuk, hétköznap délelőttönként kénytelenek lesznek bezárni, de minden másnap – hétfőn, szerdán és pénteken – reggel 6 és 8 óra között biztosítják az úszóknak a medencét. Egyébként pedig 13 órakor nyitnak hétköznapokon, és 19 óráig fogadják a három nagyatádi úszósport egyesület edzéseire járó fiatalokat és az úszókat. Vasárnap reggel 7-től 12 óráig szintén a lakosság rendelkezésére áll a nagyatádi uszoda.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás