Lecsupaszították Kossuth Lajost!

Jobban mondva csak a posztamens burkolatától fosztották meg a szobrot. A híres államfőnk képmását tartó talapzat burkolata fagykárokat szenvedett, így az önkormányzat most lecserélteti a borítást.

A burkolat egyik sarkáról lepattant egy darab, ezzel keresték meg a már 2004-ben is a szobor restaurálásával megbízott Grani-Mar Hungary Kft. embereit. A kiküldött szakértők megvizsgálták a szobor burkolatát, és mint kiderült, a beszivárgó víz az elmúlt 14 évben eróziót váltott ki kőlemezekben.

Fagykárokat szenvedett a szobor
Fagykárokat szenvedett a szobor

A kivitelező cég javasolta, hogy javítás-pótolás helyett inkább komplett restaurálás szükséges, mivel a fagy csak tovább fogja feszegetni a már amúgy is hajszálrepedések jeleit mutató burkolatot. A reformer szobrának szoknyája így két napon belül friss, új színekben tündökölhet: a felhasznált lemezek úgynevezett perlato sicilia, azaz kemény mészkőből készülnek.

A modern ragasztóanyag ellenállóbb az erózióval szemben
A modern ragasztóanyag ellenállóbb az erózióval szemben

A kőburkolat lábánál homokot fognak elhelyezni a jobb vízelvezetés végett. A másfél évtizeddel ezelőtt használt anyagok helyett egy modernebb, fagyálló ragasztóanyagot fognak használni, illetve az alsó lemezeket 3 centivel rövidebbre vágják, így nem lesznek olyan közel a talajhoz. Szinte az összes burkolást új lemezekre cserélik, kivéve a hosszabb feliratot tartalmazó burkolatelemet.

Az egyéb kisebb burkolattartozékok kisebb restauráláson esnek át. A komplett munkálatok összesen 2 millió 167 ezer forintba kerülnek. 

Megosztás