Letiltották az RKC-főszponzor érdekeltségébe tartozó cégeket, a számláikat zárolták

Tiltó végzést tett közzé a két Falcon-cég és egy magánszemély ellen az MNB, blokkolta a honlapjukat, és zárolta a számláikat jogosulatlan tevékenységek gyanúja miatt. Az ügyben büntetőeljárást folytat a rendőrség.

November 4-én tette közzé eltiltó végzését az Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a Falcon Kereskedőház Kft.-nek, a Falcon Benefit Kft.-nek és egy magánszemélynek, hogy bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek. A jegybank a jogosulatlan tevékenységek megakadályozása érdekében a piacfelügyeleti eszköztár több elemének egyidejű alkalmazásáról – azonnali tiltás mellett honlapblokkolásról, számlazárolásról – döntött. Aki az érintett társaságok tevékenységéről érdemi információval rendelkezik, különösen, ha befektetési céllal pénzt adott át és azt nem kapta vissza, jelentkezzen az MNB feljelentése alapján büntetőeljárást folytató BRFK-nál vagy az MNB-nél.

A jegybank eddigi adatai szerint a két Falcon-cég ún. utalványvásárlási szerződést kötött számos befektetővel. Ebben arra vállaltak kötelezettséget, hogy a befektetők által adott összeg kétszeresét fizetik vissza, ha azok nem használják fel – jellemzően 3 hónapig – az általuk vásárolt utalványokat. Ám az MNB információi szerint ezeket az utalványokat egyetlen szolgáltatónál sem lehet felhasználni, és azokra a befektetők jellemzően nem is tartottak igényt, ezért a jegybank azt feltételezi, hogy azokkal csupán engedély nélküli forrásgyűjtést lepleztek. Mivel a 3 hónapra ígért 100%-os garantált hozam irreálisnak tekinthető, ezért az MNB annak a lehetőségét is felvetette, hogy a vizsgált konstrukció eleve csalásra, ill. piramisjáték szervezésére irányult.

A közlemény kiemeli: a társaságok és a magánszemély nem rendelkeznek a pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére jogosító MNB-engedéllyel, majd azt írja: a vizsgált tevékenység rendkívül kiterjedt, a már beszerzett bizonyítékok alapján a társaságok, illetve a magánszemély együttesen mintegy 4-5 ezer hazai befektetővel léptek kapcsolatba.

A megnövekedett energiaköltségek és a felhalmozódott hiány miatt nehéz helyzetbe került Rinyamenti Kézilabda Clubhoz nyár végén érkezett fő támogatóként Sólyom Sándor, akinek az érdekkörébe tartoznak a Falcon-cégek. Akkor azt nyilatkozta az Atádhírnek: évi több 10 millió forinttal járul hozzá a klub működéséhez. Kerestük most is, egyelőre nem értük el.

A támogatás főként a klub csapatai edzéseinek és mérkőzéseinek helyet biztosító sportcsarnok fűtési költségei fedezésére szolgált volna. Információink szerint eddig egyelőre nem fizetett a főszponzor. A klubnál érdeklődésünkre annyit tudtak mondani, hogy egyrészt igyekeznek más forrásokat találni, másrészt a fő támogató és az elnök az ígérte, a héten Nagyatádra érkeznek, és minden kérdésre válaszolnak.

 

Megosztás