LMP: félmillió egyszülős család!

A gyermeküket egyedül nevelő családok megsegítése érdekében nyújtott be javaslatcsomagot a parlamentnek az LMP.

A párt hangsúlyozza: hazánkban minden 5. család egyszülős, ezért rendkívül fontos az ő támogatásuk. Országjárásuk során a napokban Nagyatádon is jártak. 

A Lehet Más a Politika az Országgyűlés legfiatalabb pártjaként képes válaszolni a 21. század kihívásaira – ez áll a Megújuló Magyarország címet viselő programjuk bevezetőjében. A 11 pontba gyűjtött megoldási javaslatok egyike a családok megsegítéséről szól. Ennek fontos eleme a gyermeküket egyedül nevelők támogatását célzó csomag.

– Ez egy meglehetősen komplex, összetett javaslatcsomag – kezdte Nagyatádon dr. Ábrahám Júlia, az LMP Országos Elnökségének tagja. – Vannak anyagi vonzatai, pl. a családipótlék-emelés. Egygyermekes, egyszülős családok esetében 20 ezer ft-ra emelnénk a családi pótlék összegét. A tartásdíj ezer sebből vérző rendszerét tervezzük megreformálni számos ponton, pl. a vagyonosodási vizsgálat lehetőségét beemelnénk a rendszerbe. Rugalmas munkavégzési formáknak a választhatóságát könnyítenénk meg a kisgyermekesek esetében. Aztán bizonyos nagycsaládosoknak járó kedvezményeket kiterjesztenénk a gyermeküket egyedül nevelő szülőkre is, ill. egy országos jogsegély- és tanácsadó szolgálatot szeretnénk felállítani, amely legalább megyénként egy olyan pont, amely segítené ezeknek a családoknak a helyzetét.

Az LMP Országos Elnökségének tagja rámutatott: minden egyes gyermeket vállaló családot egyformán támogatnak. A gyerekek sorsa nem függhet attól, milyen családba születnek.

– Magyarországon minden 5. családban egyedülálló anya vagy apa neveli a gyermekét – hívta fel a figyelmet a képviselő asszony. – Ez több mint félmillió család, és, ugye, a Fidesz családpolitikájában ezek nem igazán teljes értékű családok, nagyon kevés kedvezményhez juthatnak. Csak a kisgyermekes 350 ezer családot, ha nézzük, 62%-uk szegénységben él, tehát nagyon fontos lenne ennek a társadalmi rétegnek, ezeknek a családoknak valamilyen nagyon gyors, átfogó, komplex segítséget nyújtani.

A nehéz sorsú családokra a jelenleginél több figyelmet kell irányítani, és számukra több segítséget kell nyújtani, hangoztatták az LMP képviselői Nagyatádon.

Megosztás