Ma másodfokú hőségriadó, holnap hidegfront várható

Rekkenő hőség miatt másodfokú hőségriadó Somogyban. Helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ha tehetjük, délelőtt 10 és délután 16 óra között kerüljük a közvetlen napfényt. Szerencsére kedden jön egy kis enyhülés.

Hétfőn egészen 36 fokig emelkedhet a hőmérő higanyszála. Megyénkben másodfokú riasztás van érvényben a hőség miatt. Ám az extrém erős UV-sugárzás elleni védelmet se feletsék el! Ha tehetik, délelőtt 10 és délután 16 óra között kerüljék a közvetlen napfényt. A melegrekord ezen a napon 40,3 fok volt 1950-ben, amit Ásotthalmon mértek.

Kedden érkezik a hidegfront, és többfelé viharok várhatóak. A feltámadó északi-északnyugati szél egy kis lehűlést hoz a hőség után. Záporok, zivatarok is előfordulhatnak szórványosan, főként a nyugati, az északi és az északkeleti országrészeken. Délután 32 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Szerdán napos-gomolyfelhős idő lesz a jellemző. Reggel még előfordulhat egy-egy zápor, ezután csapadék már nem várható. Az északias szél többfelé élénk marad. Napközben 29 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön és pénteken túlnyomóan napos időre számíthatunk, 29-31 fokos maximumokkal. Csütörtökön helyenként megélénkül, pénteken északon időnként megerősödik a szél. Csapadék ezeken a napokon nem valószínű – olvasható az Időkép oldalán.

időjárás.png

Az extrém szélsőséges időjárás szinte hetente sújtja a világ valamely részét. Franciaországban megdőlt az abszolút melegrekord. Ott 45,9 fokos forróság tombol – olvasható az Időképen. Az Index pedig arról számol be, hogy a mexikói Guadalajar utcáit helyenként másfél méteres jég borította be.

 

 

Megosztás