Már 11 ezernél is többen vannak hatósági házi karanténban

A legfrissebb hazai adatok szerint pontosan 11399-en. Mostantól nyilvánosak ezek a számok is. Ugyan területi bontás nincs, megbízható információink szerint Nagyatádon jelenleg 9-en vannak járványügyi megfigyelés alatt.

Ezzel kapcsolatban több kérdést, észrevételt, sőt, segítségkérést és fotót is kaptunk az elmúlt napokban. Egy Nagyatádhoz közeli településen például arról panaszkodtak: kiközösítik őket, a boltban alig akarták kiszolgálni a nekik bevásárló személyt.

Névtelen telefonok mennek az önkormányzathoz meg a háziorvoshoz, mindenfélét kitalálnak – panaszkodott egy negyvenes hölgy. – Mi szigorúan betartjuk a házi karantén szabályait, az igaz, hogy a faluban egy másik lakcímen tartózkodó rokonok megszegték azokat, de mi erről nem tehetünk. Szörnyű indulatok szabadultak el, kérdem én, mi lenne itt, ha tényleg vírusos lenne valaki, hát meglincselnének bennünket!

Pánik, megbélyegzés és önkényeskedés is előfordul, hasonló esetről néhány napja itt írtunk. Egyik nagyatádi olvasónk pedig fotót küldött egy járványügyi megfigyelés alatt álló lakos ajtaján kiragasztott figyelmeztető lapról.

Miután még mindig nagyon sok a félreértés ebben a témában, igyekszünk részletesebb tájékoztatást nyújtani. A hatósági házi karantén adatai most már nyilvánosak is. A járvány ezen szakaszában már az otthoni karantén a jellemző, nem pedig a kórházi karantén, hiszen kórházba már csak azok az igazolt fertőzöttek kerülnek, akiknek olyan súlyos tünetei vannak, hogy kórházi ellátást igényelnek.

Az otthoni karantén lehet önkéntes vagy a járványügyi hatóság által elrendelt, ez utóbbi a hatósági házi karantén. A hatóság házi karanténra kötelezett személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi. Ha valaki megszegi a karantén szabályait, az bűncselekményt követ el.

A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni. Postást, áruszállítót, ételszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

 

Megosztás