Már a 60 év alattiak és a kismamák is fognak kapni oltást

Jövő héten kapják meg a háziorvosok a regisztráltak új névsorát, melyen már a 60 év alattiak is szerepelni fognak. A kismamák és szoptatós anyák soron kívül jelentkezhetnek oltásért.

Egy nagyatádi háziorvostól kaptuk az információt, mely szerint kedden a covid-vakcinára regisztráltak új listáját fogják kézhez kapni, és ezen már biztosan fognak szerepelni 25 és 60 év közötti korosztály tagjai is. A fiatalabbak számára Szputnyik oltóanyagot fognak felszabadítani, ezt csak oltópontokon lehet beadni. A kínai vakcinából egyelőre elakadás van, legközelebb várhatóan április végén kaphatunk újabb adagot az első oltás céljából, addig az ismétlőoltásra használják a meglévő készleteket. Sajnos a fiatalabb korosztály is egyre jobban veszélyeztetve van, február vége óta a koronavírusban elhunytak átlagéletkora a korábbi stabil trendhez képest csaknem 5 évvel csökkent (február 28: 76,47; március 27: 71,64).

További jó hír viszont, hogy soron kívül most már a kismamák és a szoptatós anyukák is kaphatnak oltást. Erre a célra speciális oltópontokat fognak kialakítani az ország orvosi egyetemein, a Semmelweis egyetemhez hasonlóan. A nagyatádi kismamák vélhetően Pécsen fogják megkapni. Egyelőre még pontosan nem tudni, mikor kerül rá sor, ám a háziorvos szerint már csak napok kérdése. Feltétel, hogy az anyuka regisztrálva legyen, és rendelkezzen ajánlással a háziorvosától vagy a szülészétől, nőgyógyászától.

Az oltóanyagot a kismamák a második trimeszterben, a 12. hét után kaphatják meg, utána a másodikat csak szülés után. De már az első oltással is 70-80 százalékos védettséget szerezhet, és ez már a kisbaba szervezetére is hatással lesz, már a baba is úgy születik meg, hogy ellenanyag van a vérében. Nem csak magát, de a babáját is védi az oltással – magyarázta az atádi háziorvos.

A kismamák és anyukák a Pfizer, illetve a Moderna vakcinát fogják megkapni. Országosan már több mint 1 millió 900 ezren kapták meg az első, és csaknem 686 ezren a második oltást.

A Magyar Tudományos Akadémia nemrég közzétett egy videót, amelyben egyszerűen elmagyarázzák az egyes vakcinák hatásmechanizmusát. 

Megosztás