Már Atádon is akadozik a benzinellátás

Legalábbis a hatósági áras. A Tele-Tank két hét után csak tegnapelőtt este kapott újra. A MOL-kúton és az OMV-nél egyelőre van 480 forintos benzin. Heti 500-700 hazai kúton fogy ki az üzemanyag.

Igencsak akadozik Magyarországon a tankolás, legutóbb már a MOL is 50 literre csökkentette a 480 forintos hatósági áron egy ügyletben vásárolható üzemanyag mennyiséget. Később az OMV is hasonló döntést hozott, és több hálózat is korlátozásokat vezetett be.

A három nagyatádi töltőállomás közül a MOL-nál és az OMV-nél egyelőre folyamatos az ellátás, a Tele-Tanknál azonban két hétig csak a prémium minőségű benzint lehetett kapni. 

Tegnapelőtt este hoztak újra normál 95-öst és dízelt is, ez kb. 6 napig lesz elég. Egyharmadára esett vissza a forgalmunk. Nem tudok eladni üdítőt, csokit, sorsjegyet – vázolta a helyzetet az egyik kutas.

A Népszava a témában arra jutott, hogy nincs üzemanyaghiány, ugyanakkor a lap forrásai 500-700-ra becsülik azoknak a kutaknak a számát, ahol a hét néhány napján nem kapható benzin vagy gázolaj, esetleg egyik sem. Végül szakmai forrásra hivatkozva a lap leírja a leginkább valószínűsíthető okot:

„a sok hivatalos magyarázat ellenére valójában azért akadozik az üzemanyagellátás, mert az iparágnak a 480-as ársapka miatt egyszerűen nem éri meg az értékesítést.”

Júliusban eldől, jut-e mindenkinek üzemanyag. Mindig a legerősebb hónap Magyarországon. Elindul az aratási szezon, megkezdődnek a szabadságok – írta az Index. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint  Magyarország üzemanyag-ellátása bizonytalan, hiszen egyetlen vállalat, a Mol látja el.

„Július egy nagyon komoly próbatétel lesz. Azt gondolom, hogy nagyon forró nyár elé nézünk. Kiderül, hogy a százhalombattai finomító bírja-e ezt a terhelést, illetve, hogy mekkora üzemanyagigények lesznek. Másrészt Magyarországon olyan mintha nem lenne holnap, mert mindenki autózik jobbra-balra. 

„Az emberek akkor tudatosak, ha a pénztárcájukon keresztül is érzik az árakat. Mindenki végiggondolná utána az alternatív közlekedési formákat”

– fogalmazott az elnök.

Megosztás