Már hat-hétszeres árat kérnek az AdBlue literjéért

Nagyatádon sem lehet már kapni. Barcson két napja még volt két-háromszoros áron, most már kétezret is kérnek érte hirdetésben. Az atádi benzinkutakon nem tudták megmondani, mikor lesz náluk az adalék.

Egy hete írt róla a hvg.hu, hogy hamarosan elfogyhat Európában az AdBlue. A szintetikus adalék nélkül nem működőképesek a modern dízelmotorral ellátott járművek (az Euro 5 és ettől magasabb szabványnak megfelelő dízelmotorok). Nemcsak személyautók, hanem tehergépkocsik, traktorok, kombájnok is állnak most emiatt, azóta ugyanis valósággá vált az előrejelzés.

Korlátozza a Mol az adalék forgalmazását

Európában átmenetileg hiánycikk lett az AdBlue, de a Molhoz, mint forgalmazóhoz továbbra is olyan mennyiség érkezik a gyártóktól, amellyel normál kereslet esetén zavartalanul lehet biztosítani az ellátást – írta ma az olajtársaság, amit a hvg.hu idézett.

Az elmúlt napokban azonban 10-20-szorosára nőtt a lakossági kereslet: elindult egy tömeges, részben nyerészkedési célú felvásárlás, amely felborította a magyar piacot és időszakos hiányt okozott.

A Mol a töltőállomásokon a közfeladatot ellátó szerveknek, a mentőknek, a tűzoltóságnak és a rendőrségnek a készlet erejéig továbbra is korlátozások nélkül biztosítja az adalékanyagot. Másoknak 1 kanna vagy 50 liter lesz az alkalmanként kiadható maximum mennyiség. Csakhogy már annyi sincs, legalábbis Nagyatád környékén.

Nagyatád: nincs AdBlue, nem tudják, mikor lesz

A nagyatádi Mol-kúton érdeklődésünkre azt mondták, hétfőn még kapható volt náluk AdBlue, azóta nincs, és nem is tudják, mikor lesz. A Teletank az ígéretek szerint a jövő héten kap majd. Egyébként az adalék literje kb. 300 forint volt. A benzinkutasok arról számoltak be, hogy a barcsi Mol-kúton két napja még vett valaki 10 litert 6800 forintért, más ezerért jutott hozzá a hét elején. Most már találtunk olyan hirdetést, amely 2 ezerért kínálja.

Megosztás