Már javában töltik a Nagyatád melletti víztározót

Egy átlagosan 8 méteres vízoszlop tornyosul a város határában, úgy értesültünk, a 600 ezer köbméteres tározó felét már feltöltötték. A lakosság egyelőre nem kapott újabb tájékoztatást, de a Rinya vízállása rendben van.

A részben állami támogatásból megvalósuló beruházás összköltségvetése 1,5 milliárd forint. A 12 hektáron elterülő víztározót kiemelt állami beruházásnak minősítette a kormány. Az építési engedélyt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Baranya Megyei Igazgatósága adta ki.

A ténnyel az önkormányzat is csak akkor szembesült, amikor már engedélyt kapott a beruházás. Ezt követően egy kérdések sorozatából álló levelet küldtek az engedélyező igazgatóságnak. A kérdésekre végül a vízügyi hatóság válaszolt, viszont ők legalább kimerítően és érdemben. Ezekből az derült ki, hogy a hatóság korlátok között engedélyezte a vízkivételt a Rinyából, vagyis szigorúan meghatározta, mikor és mennyi vizet lehet kiemelni a patakból. Lényegében csak akkor, ha a bőséges csapadék megfelelően magas vízállást biztosít, és eléri az odavezetett rögzített állású cső magasságát.

A Claessens Group márciusban szerkesztőségünknek is eljuttatott közleménye ugyanezt hangsúlyozta. Eszerint a kizárólag magas vízállás melletti, jellemzően téli és kora tavaszi hasznosítatlan többletcsapadékkal töltik fel a víztározót. Ezáltal a csapadékhiányos időszakban már rendelkezésre áll az öntözéshez szükséges vízmennyiség. A beruházásnak köszönhetően 300 hektár termőföld öntözését tudják biztosítani – állt a cég közleményében.

Egy kb. 550 méter hosszúságú, fél méter átmérőjű csővezetéken keresztül töltik fel a létesítményt a Rinyából kiszivattyúzott vízzel. A létesítmény a nagyatádi képviselő-testület augusztusi ülésén is téma volt. A beruházás nagyságrendje egyértelműen és jelentősen befolyásolja Nagyatád és környéke vízhálózatát, hangzott el akkor az ülésen. Hozzátették: az önkormányzat a gyakorlati tapasztalatokra vár. Figyelemmel fogják kísérni a tározó működését, és azt is, hogy annak milyen következményei lesznek – fogalmaztak a város vezetői.

Igyekeztünk a helyszínen is tájékozódni az ügyben. Úgy értesültünk, mintegy másfél hónapja tart a feltöltés. Ez nem folyamatos, mindig csak a megfelelő vízállás mellett történik az ott dolgozók szerint. Jelenleg mintegy 300 ezer köbméter van a létesítményben, a vízoszlop átlagos magassága 8 méter. A beruházással kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Claessens Groupnak is, amint válaszolnak, közöljük.

A Rinya vízállása egyébként láthatóan az évszaknak megfelelő. A vízügyi hatóság oldalán elérhetőek a patak vízállásának adatai az elmúlt három hétre visszamenőleg, ott is folyamatosan 30-34 centimétert jeleznek.

 

Megosztás