Már jövőre elkészülhet a gyógyfürdő fejlesztésének első üteme

Tegnap délelőtt ünnepélyes keretek között átadták a Nagyatádi Gyógyfürdő fejlesztésének első ütemére vonatkozó támogató okiratot. Ezzel az önkormányzat 1,2 milliárd forintot nyert a fürdő felújítására és bővítésére.

Szászfalvi László országgyűlési képviselő látogatott városunkba tegnap délelőtt, hogy a gyógyfürdő fejlesztésére vonatkozó okiratot átadja városunk polgármesterének. Ez többet jelentett egy szimbolikus gesztusnál.

Nagyatád Város Önkormányzata 1,2 milliárd forintot kapott a nagyatádi gyógyfürdő korszerűsítésére, felújítására és bővítéséreEz az okirat a birtokunkban azt jelenti, hogy ez a pénz a rendelkezésünkre áll. Jövő héten alá fogjuk írni a támogatási szerződést és azonnal ideutalják a számlánkra – mondta Ormai István polgármester szerkesztőségünknek.

RD7_3345.jpg

Az első ütemben hozzávetőlegesen 700 millió forintot tesznek ki az építési munkálatok, 300 millió forintot fordítanak egy új gyógyvizes kút kiépítésére és további 120 millió forintot az új bútorzat, beléptetési rendszer és informatikai rendszer kiépítésére.

Szászfalvi László képviselő az átadón mondott beszédében elmondta: már 2020 februárjában tárgyalt miniszterelnökkel az atádi fürdő felújításának lehetőségéről – már akkor kezében voltak az eredeti felújítási tervek. Ám az államfő megszabott egy feltételt: a város megkapja a támogatást, ha a fürdőt az eredeti állapotára állapítják vissza. Így került a végső tervekbe a gyógyfürdő bizonyos múlt századbeli elemeinek rekonstruálása: így például ismét felhúzzák a tetejére az egykori tornyot. Ám emellett a belső struktúrák átalakításával csaknem 250 négyzetméter terület fog felszabadulni, ahol új szolgáltatásokat fognak megvalósítani. Több hely lesz a gyógykezeléseknek, különösen a masszázsoknak; és kiépítenek egy szanuavilágot. Jelentősen bővülni fog az öltözők kapacitása is.

Mindezzel egy korszerű, a mai kor színvonalán álló modern és komfortos fürdőnk lesz – mondta Ormai István. ­– Körülbelül 30 százalékkal nagyobb befogadóképességgel, mint ami most itt van. És új szolgáltatások lesznek, amik biztos, hogy tovább növelik a vendégkört. A vendégkört is körülbelül 30 százalékkal tervezzük megnövelni, ez azt jelenti, hogy az 56-57 ezer fős éves látogató 70 ezer fölé fog nőni, és a 80-85 ezer körüli kezelések száma 100 ezer fölé fog emelkedni a következő időszakban.

Az országgyűlési képviselő szimbolikusnak és kiemelten fontosnak nevezte a beruházást. Mint mondta, minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy elkezdődjön a fejlesztés.

–  Nagyatád fejlesztési stratégiájának a zászlóshajójaként tekintek erre a gyógyfürdőfejlesztésre. Hiszen ez gazdasági beruházás, turisztikai beruházás, én kulturális beruházásnak is tekintem – nyilatkozta a képviselő. – Munkahelymegtartást és új munkahelyek létrehozását szolgálja, egy olyan szolgáltatási rendszer kiépítése, amely még inkább vonzóvá teszi a várost, és nyilvánvaló, nagyon fontos, hogy jó hírneve legyen a városnak, továbbra is.

Az első ütemre jövő hét után elkezdődhet a közbeszerzési eljárás, a második a fedett élményfürdő medencék megépítését jelenti. A polgármester hozzátette, azon dolgoznak, hogy minél előbb elkezdődhessen a második ütem is, az új szárny megépítése.

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás