Már lehet foglalni időpontot a harmadik oltásra

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási tér oldalán már kérhetünk időpontot kórházi oltópontokra, de csak ha eltelt 4 hónap a második oltás után. Továbbra is gondot jelent az idősek beoltása a háziorvosk szerint.

Ma jelentették be a kormányzati tájékoztató portálon, hogy megnyílt az időpontfoglaló a harmadik oltásra is. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási tér oldalán lehet kórházi oltópontra időpontot kérni, de csak akkor, ha a második (a Janssen vakcina esetében az első) oltás után eltelt legalább 4 hónap. Ellenkező esetben az oldal nem engedélyezi a továbblépést. A tájékoztatás szerint az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele. Jelenleg a harmadik oltásra jelentezők csak megyei központú kórházakba kérhetnek időpontot, így az atádiak is csak Kaposváron kaphatják meg a vakcinát. 

A kormányzati tájékoztató szerint, aki nem tud interneten foglalni, a háziorvosánál is kérheti a harmadik oltás beadását. Az általunk megkérdezett atádi háziorvosok szerint viszont ennek bonyolult az összeegyeztetése. Annál is inkább, mivel még mindig sokan vannak az idősek között azok, akik még az első oltásukat sem kapták meg. Ennek oka pedig sok esetben az, hogy egyszerűen nincs sem hozzáférésük sem hozzáértésük az internethez.

Igyekszem rávenni 70 év feletti pácienseimet, hogy regisztráljanak oltásra, viszont így sok esetben mi hozunk létre számukra egy emailcímet, mert különben nem tudnák igényelni a vakcinát – mondta dr. Erdő Gabriella. – A harmadik oltással kapcsolatban pedig azokat szorgalmazzuk elsősorban, akik Sinopharm oltást kaptak, mivel annak sajnos a hatásfoka az eddigi tapasztalatok szerint kisebb volt, viszont nincs lehetőség mindenkit tesztelni. Sokkal egyszerűbb kórházi oltóponton oltatni, mint nekünk leszervezni, hogy egy időpontban mindenki megjelenjen 18 páciens a rendelőben – hiszen egy ampulla vakcinát még aznap el kell használni, nem lehet egyesével beadni, különböző napokon. Ezért arra kérjük a családtagokat, hogy segítsenek az idős hozzátartozóik számára regisztrálni az EESZT oldalán.

A 24.hu egy ábrán összegezte, hogy mely vakcinatípusokat igényelhetjük a harmadik oltásként (az elsőként használt vakcina függvényében.)

Megosztás