Már nem is az önkormányzatnak fizetjük a gépjárműadót

A 34 millió 606 ezer forint tavaly történt kormányzati elvétele után idén már az adóhatóság át is vette a gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat. Legutóbb több mint 5700 gépjármű után fizettek adót a nagyatádiak.

A gépjárműadó bevétele 2013-ig teljes egészében az önkormányzatokat illette. Akkor a központi hatalom lenyúlta a 60 százalékát. 2020-ban a járványhelyzetre hivatkozva a maradék 40 százalékot is magához ragadta a kormány. Idén pedig már nem is említi az átengedett adók között a központi költségvetési törvény. Januártól egyszerűen az állami adóhatósághoz tették át az adóztatási feladatokat.

Nagyatádon tavaly 4088 adóalany fizetett ilyen adót 5731 gépjármű után. A személygépjárművek átlagos életkora 13 év, ami megfelel az országos átlagnak. Ez korábban külföldről nagy számban behozott személygépjárművek következménye. Az utóbbi 2-3 évben a 0-3 éves, új gépjárművek száma nagyobb mértékben, 38 %-kal növekedett, mint a 12 évnél idősebb gépjárművek száma (12 %-os növekedés), azaz a gépjárműpark öregedési folyamata lelassult a városban.

2021. január 1-jétől a gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat az önkormányzati adóhatóságoktól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) veszi át – tájékoztatott Nagyatád jegyzője. Dr. Kovács Ildikó jelezte: a 2021. évtől kezdődő adókötelezettséggel kapcsolatos ügyekben a NAV jár el. A gépjárműadó alóli mentességet (súlyos mozgáskorlátozott, alanyi adómentesség) az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV hivatalból, automatikusan figyelembe veszi az adó kivetésénél.

A 2020. év végéig megváltozott vagy megszűnt adókötelezettségek, valamint az ezidáig keletkezett adófizetési kötelezettségek ügyében továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz kell fordulni.

Megosztás