Maradjunk otthon, persze, de menjünk ki mozogni!

Már a kirándulókat, futókat és kerékpározókat is egyre alpáribb stílusban szólják meg, mondván, micsoda ostobák, mit nem lehet azon megérteni, hogy maradjanak otthon. Ám a testmozgást nem véletlenül nem tiltották meg.

Az orvosok egyöntetű véleménye, hogy a testmozgás nem engedmény a járvány idején, hanem része a védekezésnek – hívja fel a figyelmet az Index. Ennek két oka is van: a testi és a mentális egészségmegőrzés.

Teljes tévedés, hogy a kijárási korlátozás azt jelentené: senki ne menjen sehova. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a lakhelyünket egyebek közt „egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés” miatt hagyhatjuk el. Részletesebben is kifejtik. Engedélyezett az „egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább másfél méter távolságot kell tartani.”

A lényeg, hogy a bejelentett vagy nem bejelentett lakhelyét senki ne hagyja el, és hogy ne csoportosuljanak az emberek. Szóval, nemhogy lehet, de ajánlott is sétálni, futni, biciklizni, kutyát sétáltatni, kirándulni. Csak kerüljük az olyan helyeket, ahol sokan lennének. A mozgásra kiváló helyszín lehet a park, a környező utcák vagy az erdő is.

Gyönyörű idő van, éppen erre való. Hétfőn újabb lehűlés jön, használjuk ki addig a lehetőséget!

Megosztás